DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

A DVB-T az nem DVB-C

2010.02.13. 00:27 :: ZimiOmega

Utóbbi az bizony nehezebb terep és nincs sok köze a földfelszíni adásokhoz.

 

Azért foglalkozom ezzel kicsit, mert elég sokan keverik a kettőt. A DVB-T (ezzel foglalkozunk ugye leginkább ezen a blogon) az a földfelszíni (terrestrial, innen a -T), a DVB-C pedig a kábelen érkező (cable, innen a -C) digitális video (TV) sugárzást jelenti. Két hasonló, de egymással nem felcserélhető technológiáról van szó, más-más moduláció szükséges a levegőben illetve koax kábelen közvetített jel hatékony továbbításához.

A digitális átállás során 2011. végéig teljesen meg kell szüntetni az analóg adásokat, ezért szépen kiépítették és továbbfejlesztik a DVB-T műsorszóró hálózatot, ami az analóg földfelszíni adás szerepét fokozatosan át fogja venni. A DVB-T-re átállás egy egységes folyamat, mely technikailag egyetlen szolgáltató, az Antenna Hungária kezében van, a hálózat szabványos és bármely gyártó eszközével használható, ami tartja magát a követelményekhez. Így van ez legalábbis a kódolatlan csatornákkal, itt egyértelmű a megfelelőség. Kódolt adásokhoz – ahogy a műholdas vételnél is – sokféle dekóder modul lenne alkalmazható, itthon olyan masinákkal lehet ezeket nézni, melyek tartalmaznak egy Conax CAS7 rendszerű dekóder modult, ebbe kell kártyát, azaz előfizetést vásárolni.

 

Ő a Terratec Cinergy 1200 DVB-C vevő. Ritkaság, mert

a gyakorlatban nemigen lehet használni.

 

Teljesen heterogén a kínálat DVB-C fronton, különféle eszközökkel, beállításokkal és titkosítással valósították meg hálózatukat a szolgáltatók, így nem lehet mondjuk a T-Home set-top-box segítségével a UPC hálózatán tévézni. A szolgáltató kitalálta a rendszert, eldöntötte, hogy milyen szolgáltatásokat valósít majd meg rajta és beszerezte a rengeteg dekódert. Csúnya, vagy buta, mindegy, mert ez az, ami garantáltan működik, amit távolról programozhat és amihez képes hathatós támogatást nyújtani.

Ez nagyon szép is a legtöbb ügyfél szemében, akiket nem érdekel, hogy milyen dobozzal működik a tévéje, csak mennyen már. Nekik jó. Azoknak az őrülteknek, akik meg megszokták, hogy a régi analóg tévétunerrel beállíthatnak időzített felvételt, ami a merevlemezükön marad, utóbb akár ki is vághatják a reklámokat, nos nekik főhet a fejük. (Mint pl. nekem is.) A szolgáltató nem nyújt támogatást más eszközhöz, sőt, a kártyát sem árusítja külön, kiszedni sem szabad a beltéri egységből, szóval nehéz ügy. Hiába van tehát DVB-C vevő a tévében, hiába veszek egyet külföldről, nem biztos, hogy sikerrel fogok járni vele. Meg lehet próbálni, ha valaki utánajár, hogy mit is kell beszereznie, hogy az jó legyen, de bármikor adódhat egy váltás a szolgáltatónál (pl. HD adásokat vezetnek be ésakármi) és onnantól lehet új hardvert keresni.

Egyelőre tehát maradnak az olyan tévés cégek, akik kínálnak valamilyen felvevővel egybeépített set top boksz opciót is, vagy lehet felveszegetni a set top boksz videokimenetéről.

 

A témában tudom ajánlani Shabba hozzászólásait itt:

 

 

 

19 komment

Címkék: tv kábel top box tuner set dvb t scramble dekóder dvb c titkosít

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr811753728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hokiss 2010.07.18. 19:49:08

Tiszteletem! Az lenne a kérdésem,hogy Digikábel adásokat miként lehet pld. a UPC-hez hasonlóan felvenni-lejátszani. A Digikábelhez adnak egy digitális set-top box-ot azonban azon nem lehet,legalábbis egyelőre felvenni stb. tehát a UPc stb.-hez hasonló funkciókat szeretném a digikábelen is elérni/felvétel,megállítás,lejátszás,programmozhatóság. Aki tudja ,hogy van erre megoldás kérem írja meg! Köszönettel: Bátori János Bp.

Egri Imre 2010.07.20. 17:01:46

Kedves János! Sajnos mifelénk nincs digi, csak egyetlen sokkal drágább társaság áll rendelkezésre igen szép élénk reklámszínben (ennyit a versenyről Budapesten belül is). Érdeklődni kéne, hogy nincs-e felvevős set top box. Ha nincs, akkor egy olyan DVB-C tuneres felvevőre lesz szükség, ami ismeri a Digikábel által használt kódolást. Sajnos én nem tudom, hogy milyen rendszerben kódolják az adást, ezt meg kell érdeklődni a digiseknél. (A tetőantennás MinDigTV Extra fizetős csatornákat Conax dekóderrel lehet kibogozni, de a kábelszolgáltatók sok más rendszerből is választhatnak.) Ha ez az info megvan, akkor lehet tovább lépni.

hokiss 2010.07.21. 23:11:00

Tisztelt Imre! Mégegyszer köszönöm a választ,és annyit hozzátennék :megtudtam a digikábel kódolatlan. Tehát ez alapján mi lehet a megoldás a felvétellel kapcsolatban? A Digi tud adni egy set-tob box-ot,azonban az nem alkalmas felvételre,lejátszásra stb. Válaszod várom! Köszönettel János

Egri Imre 2010.07.22. 08:12:30

Ez bizony érdekes. Hát, ha kábeles, akkor dvb-c vevő kell hozzá. Ha kódolatlan az adás, akkor nem is tudom, hogy hogy szolgáltatnak eltérő csomagokat... Mindegy, pár dvb-c vevő itt található:
sat.hu/shop/index.php?cPath=60_85

hokiss 2010.07.22. 10:13:31

Köszi szépen! Lehet,hogy rosszul értelmeztem,és úgy kódolatlan ha adnak hozzá set-top box-ot! Mindeesetre nincs megtíltva,hogy ne az Ő /digi/ boxot használják. Eredetileg analog az összes adás,amit ajánlanak pld Hunday,az alakítja át digitálisra. Ezek a berendezések megvehetőek is a digikábeltől/sd 11 000 ft HD átalakító 32 000 ft vagy havi 300, ill.1000.ft-ért bérelhető. Nekem nem kell HD vevő sem átalakító,csak a sima digitális amely fel is tud venni.

hokiss 2010.07.22. 10:22:21

megoldással szolgáljuk ki ügyfeleinket. Kábel TVMűholdas TVAkár 80/25 Mbit/sec le- és feltöltési sebesség rendkívül kedvező áron! A legmodernebb technológiával csatlakozhat a világhálóra a Digi Internettel! Lakossági csomagokÜzleti csomagok
Lakossági információSzolgáltatóknakOnline igénybejelentésTudakozó
Kövesse aktuális kedvezményes ajánlatainkat! A Digi hosszú távon figyel a részletekre! Országos akcióÜgyfélajánlóNyaraló akcióDual akció
ÜgyfélszolgálatDIGI partneri ügyfélszolgálatokDIGI értékesítési pontok
Online lakossági igénybejelentésOnline csomagváltásDigitális szolgáltatás
Digitális kábeltelevíziós box

Kábeltelevíziós szolgáltatásunkat igénybevevő ügyfeleink* számára 2009. október 15-től lehetőséget biztosítunk az eddig megszokott analóg adások mellett, a digitális adások vételére is.

A Digitális és HD adások vétele az erre alkalmas SD és HD típusú berendezésekkel történik. A berendezések bérlésére** és megvásárlására egyaránt lehetőség van.

SD típusú berendezés- kábeles digitális adások vételére alkalmas

Vásárlás esetén: bruttó 11 000 Ft (3 havi kamatmentes részletfizetési lehetőség bruttó 3667.- Ft/hó )
· A berendezésekre 1 év garanciát biztosítunk

Bérlés esetén**: bruttó 300 Ft/hó
· A berendezést meghibásodás esetén ingyen cseréljük

HD típusú berendezés- kábeles digitális és HD adások vételére alkalmas

Vásárlás esetén: bruttó 32 000 Ft (3 havi kamatmentes részletfizetési lehetőség bruttó 10.667.- Ft/hó)
· A berendezésekre 1 év garanciát biztosítunk

Bérlés esetén**: bruttó 1000 Ft/hó
· A berendezést meghibásodás esetén ingyen cseréljük

Részletek:
Meglévő és új ügyfeleink is igényelhetik.
Háztartásonként maximum 5 db box bérelhető vagy vásárolható.
Egy berendezés egy televíziókészüléket lát el.
A digitális boxokhoz nem tartozik kódkártya, mert adásaink kódolatlanok.
A berendezések nem alkalmasak műsorrögzítésre.
A digitális boxokon a csatornák sorrendje variálható.
HD adások: m1, m2, DUNA TV
megpróbáltam belinkelni. bocs a zavarásért! Azonban rokkant lettem ,nem mindegy mire mennyit költök! Köszönöm!

Egri Imre 2010.07.22. 11:00:19

Hát, akkor egy olyan digitális box kell, ami vesz fel DVB-C-ről. Gondolom minden DVB-C-s vevőegységben van legalább CI aljzat, de ha tényleg kódolatlan a digitális adás, akkor erre legfeljebb nem lesz szükség.
Én nem digikábeles területen lakom, ez tényleg kábeltévé alapú és nem IPTV-s szolgáltatás?

hokiss 2010.07.22. 13:12:47

Ennyit tudok egyelőre,de rákérdezek a digisekre. Szeptember 1-től tudom megrendelni a szolgáltatást,mert addig hűségnyilatkozatom van a UPC-vel. Az árkülönbség óriási. 1 évre a digikábel,internettel ,telefonnal együtt havi 3000 ft,1év után 6000 ft. Jelenleg havonta 13 000 ft-ot fizetek! Nekem ez sok! Mindenesetre köszönöm ismét a segítséget! Így járunk mi akik tájékozatlanok a számítástechnika tudományában. Már tavaly digit rendeltem volna,de pár nap eltéréssel a UPC előállt társasházi kedvezménnyel,ami olcsóbb mint ha külőn megrendelném ezeket a szolgáltatásokat kb 5000 ft-al. A Digi pár nap múlva bekötötte szolgáltatatásait. Ez a pech!

Egri Imre 2010.07.22. 16:08:20

hokiss írta, csak véletlenül egy félrekattintással kimoderáltam, elnézést:
Tisztelt Imre! Még annyit szeretnék kérdezni:Van olyan készülék amit tudna ajánlani. Amely átalakítja az analóg adásokat digitálisra és felvesz,műsorújsággal stb. tehát hasonló az IPTV tulajdonságaihoz. Ugyanakkor,amennyiben ilyet vásárolok nincs szükség a digikábel álltal adható vevőre? Tehát ez helyetesíti a jelátalakítót és fel lehet venni vele pld. időzítve és bármikor le lehet játszani. Esetleg fontos lehet a tárhely nagysága,ugyanis én el szeretném tárolni a legérdekesebb sporteseményeket. Vagy akkor kell egy DVD felvevő is? A UPC tárhelye 60 óra felvételt tesz lehetővé,jó lenne ha ez az idővallum nagyobb lenne,mint valahol olvastam,van akár 2-300 óra felvételi lehetőség is. Ezt persze csak mellékesen kérdezem,számomra az a fontos,hogy fel-lejátszható lehessen a kívánt műsor. Hasonlóan az IPTV-hez. Válaszát köszönettel várom!

Egri Imre 2010.07.22. 16:12:23

Nosza, tehát analóg kábeltévés adáshoz tökéletes egy merevlemezes DVD felvevő. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a Panasonic masinákkal. De bármilyet is válasszon, nem fog kelleni hozzá set top box, már ha standard kábeltévés analóg PAL adásról van szó. Itt viszont ugrik a műsorújság, a felvételi időpontokat kézzel kell megadni és csak Teletext lesz, már amelyik adó biztosítja. Nem lesz IPTV jellegű a dolog, az biztos. Sajnos és T-Home domináns területen vagyok így közelebbit nem bírok mondani az UPC és egyéb szolgáltatásokról.

hokiss 2010.07.22. 16:22:13

Köszönöm szépen!

Moneytoo 2010.10.08. 13:58:16

Üdv Mesterek,

Kérdésem lenne ezzel a szintén Digikábel üggyel kapcsolatban.
Mivel én is közel hasonló cipőben járok.
Rendelkezem egy FullHD TV-vel analóg tunerrel, valamint egy (a Digi-től kapott) KAON HD SetTopBox-al. Gyártó honlapja:
www.kaonmedia.co.kr/eng/product/view.php?org_num=164

Mivel már én is tudom, hogy a DIGI nem kódol (csak a "fizetős" adókat, pl. HBO...) viszont HD-ben csak ezen a STB-on keresztül lehet élvezni az adást...

Kérdésem:
Mi a különbség eme KAON STB (ami elvileg DVB-C tuneres) illetve egy DVB-T tuneres TV avagy Media Player, stb. között?
Mert hogy utána olvastam, és a frekvenciák azonosak. Amit a KAON tud fogni, avagy amit a DIGI ad, azokat a frekvenciákat a DVB-T tuneres készülék is látja... (elvileg)
Esetemben egy "sima" DVB-T-s HD Media Player-rel szemezgetek, és ezzel szeretném kiváltani a KAON STB-t is. Ezzel lehet majd felvenni, röccenésmentesen akár 1080p-s filmeket nézni, LAN/USB kapcsolata van, külső HDD-ként is funkcionál, stb, stb...
Így megszabadulnék a havi "nyűgtől" (1.000,- Ft - de ez is pénz), +1 modul sem lenne a TV körül, hanem maradna a létszám, stb...
Természetesen elfér a KAON is és a MP is a TV mellett... ;-) Működne is a rendszer együtt... De, ha nem muszáj, nem birtokolnám tovább a KAON-t.

Köszönettel:
Bg.

deaks 2010.10.20. 19:53:23

@Moneytoo: Mint a cikkben is van írva a moduláció más a DVB-T és DVB-C esetén. Digikábelhez DVB-C-s eszköz kell. Ez lehet a TV-be építve, külön STB (ahogy nálad), vagy PC-s Tuner. Én az utóbbival használom, bármiféle probléma nélkül. DVB-T-s szabványt támogató eszköz nem lesz jó digikábelhez.

ZimiOmega 2010.10.21. 13:01:28

Érdemes tudni, hogy sok itthon forgalmazott tévében - ilyen az összes Panasonic - letiltja a forgalmazó a hazai beállítások mellett a DVB-C hangolást, mert nem tudja támogatni a felmerülő dekódolási problémákat. Mivel a Digi esetében nem kell dekóder, érdemes feléleszteni a tévé ezen képességét úgy, hogy egyszerűen egy DVB-C engedélyezett országra, pl. Finnországra váltunk (nem a nyelvet, a területet állítjuk át.)

simonjani 2011.09.12. 23:06:38

sziasztok!

a minap vettem egy Leadtek Dongle TV Hybrid USB2.0 Külső TV&FM Tunert.
UPC kébeles netem van. Összedugtam, keresgéltem vele.
Elszúrtam én is??
A csatornák bejönnek, de szemcsések!
Analóg sugárzású, nincsen set top box vagy egyebek. Kábelen jön a nettel együtt. Sejtem, rosszul döntöttem, de hátha..

tudnátok segíteni?

köszi
Jani
Mi tévő legyek?

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2011.09.13. 07:59:50

Gondolom a tévén nem szemcsés ugyanaz a UPC adás, valószínűleg a kábellel illetve (ha van) a kábel elosztóval lesz a gond, valahol nincs árnyékolva és a rádiózavar zajosít. Ki kéne próbálni más, rövidebb kábellel illetve elosztó nélkül, sok sikert!

holyba66 2013.05.19. 14:13:59

Üdv:Sajnos vettem egy samsung BD E8900 1T-ás blu-ray felvevőt,ami dvb-t tuneres.A szolgáltatóm /VIDANET/DVB-c kártyáját /CONAX/ nem tudja olvasni.Kérdezném ,hogy nincs valami megoldás,mert így felvenni nem lehet vele,ami a lényeg lett volna. Üdv.holyba66

ZimiOmega 2013.06.09. 19:01:34

Kedves Holyba66,
úgy tűnik a speckókból, hogy egy CI+ aljzat van a felvevőben. Ahhoz, hogy ebbe be tudd rakni a chipkártyádat kell még venned egy Conax modult, például ilyet: bolt.sat.hu/technisat_conax_dekder_modul_148?keyword=conax

Bocs, ha már megvolt, nem részletezted.
Üdv
Zimi
süti beállítások módosítása