DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Sharp AQUOS LE820 teszt (LC-46LE820E)

2010.08.12. 15:01 :: ZimiOmega

Kipróbáltam a Sharp egyik első négy alapszínű televízióját, merthogy ebben is van DVB-T vevő, mely fizetős adásokhoz is használható

 

 

A Sharp szakítva az RGB hagyományokkal bevezette Quattron fantázianevű RGBY televízióit a prémium kategóriában. Az RGB már megszokottan cseng azok számára, akik valamelyest érdeklődnek a megjelenítő eszközök technológiája iránt, csaknem minden ma használatos színes monitor, tévé és kijelző erre épül ugyanis.

Az RGB rendszer az additív színkeverés (összeadó színkör) három alapszínéből, a vörös, zöld és kék angol elnevezéséből született rövidítés. Az RGB monitorokban, tévékben minden képpont három alképpontra (subpixel) oszlik, melyek egyenként felelősek az adott színkomponens arányáért és olyan aprók, hogy szemünk ötvözi őket egyetlen színné. Az átmenetek számától és a képpontok szerkezetétől is függ a visszaadható színek száma, ezért a Sharp nem a vezérlés vagy az LCD cellaszerkeszet finomításában látta a megoldást, hanem egy kiegészítő, negyedik színalkotó bevonásában. Létrehozta a Quattron X-Gen panelt, melyben minden képpont négy szubpixelt foglal magában, helyet szoríva a szokásos RGB mellett az Y-nak, azaz a sárgának. Az X-Gen panelekben a kisebb fogyasztás érdekében nem csak kávába szerelt LED háttérvilágítást alkalmaznak, de emellett javítottak a képpontok apertúráján is, azaz csökkentették a TFT vezérlőelemek méretét.

 

46 hüvelykes tükör lejátszóval

 

Figyelemre méltóan vékony az LE820, ezzel együtt sem túl könnyű azonban és már csak méretei miatt is két emberes munka felszerelni a tetszetős állványra. Fényes képfelületet kapott, így elhelyezésnél érdemes figyelembe venni a környezeti megvilágítást a tükröződés elkerülése végett. Minden aljzatot az élébe építettek, a kis vastagság miatt a SCART és a kompozit bemenetek adapter kábelcsonkon kaptak helyet. A karcsúság kissé korlátozza a beépített, fal felé fordított hangszóró képességeit is, Hi-Fi hangzást ne várjunk a készüléktől, de tévénézéshez bőven jó és vannak hasznos beállítási lehetőségei.

A menü kialakítása újszerű abban a tekintetben, hogy nem eltakarja a képet, hanem kicsinyít rajta és L alakban öleli körül. A távirányító és a menü kezelhetősége nem annyira kézenfekvő, ebből a szempontból a készülék szerintem lehetne még jobb. Igen részletesen beállítható viszont minden, a képjellemzőktől (színek, gamma) az energiagazdálkodásig. Az AQUOS Link révén a csatlakoztatott Sharp lejátszókészülékek is távvezérelhetők egyazon kontrollerrel.

Akadnak jócskán be- és kimenetek, a SCART bemenet külső csatlakozófejen kapott helyet.

 

MinDig TV Extra is jöhet

 

Nem csak analóg, hanem DVB-T és DVB-C tuner is helyet kapott a tévében. Egy olcsó CI Conax dekóder modul és a megfelelő ügyfélkártya révén könnyedén behangoltam a fizetős DVB-T csatornákat is. A készülék tartalmaz CI modult és elvileg digitális kábeltévére közvetlenül köthető lenne, ha a szolgáltató rendelkezésünkre bocsátaná a hozzáférést biztosító chipkártyát (dekóder nélkül) és elárulná, hogy milyen dekóder CI modult kellene beszereznünk. Digitális adások esetében a TimeShift funkció is elérhető, ha valaki oda van érte, e célra 8 GB memóriát tartalmaz a masina. Hogy ez mekkora időtartam áthidalását jelenti, az a digitális adás bitarányától függ, még egy 17 megabites, elég jó minőségű HD stream esetében is kicsit több, mint egy órás időtartamra számíthatunk, a standard adásoknál ezek többszörösére.

Egy olcsó Conax dekódermodullal és persze MinDig TV Extra ügyfélkártyával
a fizetős DVB-T csatornák is vehetők.

 

Egy – a Sharp esetében első generációs – médialejátszó és DLNA kliens is helyet kapott a készülékben, előbbi USB aljzat, utóbbi Ethernet csatlakozás révén látható el tartalommal. A DLNA megvalósítása csak részleges, csupán JPEG képek és MP3 zenék hálózatos böngészésére van lehetőség egy kompatibilis médiakiszolgálóról (pl. Twonky vagy akár a Windows 7 sajátja). USB meghajtóról már lejátszhatók a különféle AVI, DivX videók, sok nagy felbontású MKV állománnyal is elboldogul a készülék, de nem mindegyikkel és a feliratokat egyáltalán nem kezeli. Nagyon reméljük, hogy lesz folytatása a fejlesztésnek, mert a beépített lejátszó terén messze el van maradva az LE820 sok jóval olcsóbb konkurensétől is.

 

 

RGBY – ígéretes kezdet

 

Nagy fontosságot tulajdonít a Sharp a kiegészítő színkomponensnek, mellyel természetesen több megjeleníthető színt ígér. A sárga valóban fontos eleme a bőrszíneknek, az aranynak és a zöldnek is és tényleg egyszerre élénk és árnyalat gazdag képet ad a készülék. Az zöld kifejezetten impozáns, élénk hatást tud kelteni, kissé túl is mutatva az eredeti színeken, meglehet, hogy a színvisszaadás pontosságán még javítani fog a gyártó, hiszen ez első generációs RGBY panelnél és jelfeldolgozó elektronikánál tartunk még csak. Érdemes használni a különféle képi üzemmód sablonokat és a beépített mozgás- és felbontásfinomító eljárásoknak köszönhetően a kis felbontású tartalmak is szépen jelennek meg nagy méretben. Ha játék vagy PC módba állítjuk a készüléket, akkor extra nagy monitorként is használható, de erre a célra azért drága.

Hasznos jól beállítani a készüléket, így a fogyasztás letornászható 75-85 Wattig is.

 

Jó dolog a negyedik, sárga színalkotó, de jelen változatban még nem ad olyan markáns előnyt, hogy tömeges elterjedésére számíthassunk, különösen, hogy a prémium árkategóriában kínálja a Sharp, az LE820 ára 459 000 Ft. Annyi bizonyos, hogy jó képminőséggel és képjavító eljárásokkal dicsekedhet, médialejátszóján viszont még jócskán lenne mit javítani.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv hd mindig lcd full extra sharp dvb t ci rgby

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr242217127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása