DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Milyen tunert válasszak költözés előtt?

2011.02.01. 12:45 :: MorGorilla

Kikelet_ arról kérdezett kommentjében, hogy milyen DVB-T tunert érdemes választania adott esetben.

Üdv!

Teljesen új vagyok a témában, ezért ha nem gond, lenne néhány általános dvb-t kérdésem. PC-re szeretnék tv-t varázsolni, érdekelne hogy pontosan milyen dvb tunert kellene vennem. Olyan megoldás érdekelne, ami egyszerre kielégíti az alábbi két igényt:
1) A mostani lakásban van analóg/digitális kábeltv előfizetés, annak a csatornáit szeretném fogni. Ha jól tudom a digitális adást (vidanet) pc eszközökkel nem lehet, de ez nem is gond, elég az, ha analógban jönne minden.
2) Nemsokára költözést tervezek, ahol viszont nem lesz előfizetés, így a mindigtv-t használnám.

Ha veszek egy mpeg4-es usb-s vagy kártyás dvb-t tunert, akkor az mindkét problémára megoldást nyújt?

Köszi a segítséget előre is!

Gyakorlatilag bármelyik hibrid, azaz analóg (PAL) és DVB-T rendszerben is működő tuner megfelel a célnak. Ha laptopról szeretnél tévézni, akkor jobbára az USB, esetleg PC Card vagy ExpressCard csatlakozású modellek jöhetnek szóba, asztali gépnél pedig a PCI vagy PCI-Express is. (Az USB nem igényel szerelést és gyakorlatilag minden gépen használható.)

A fizetős DVB-T (MinDig TV Extra) adókhoz előfizetői chipkártya kell, de ennek fogadására csak igen ki számú tuner van felkészítve. A legtöbb modell nem tartalmaz sem CI interfészt, sem Conax dekóder modult, így a hazai terepen csak 7 szabadon fogható DVB-T tévécsatorna és néhány DVB-T rádió adó alkotja a kínálatot. Ha szükségünk van a fizetős adókra, akkor a Terratec H7 jelenthet megoldást, de még be kell hozzá szerezni egy Conax dekódermodult is (na meg az előfizetői chipkártyát).

Ha nem PC-s vonalon kutakodunk, hanem nagyképernyős tévéhez keresünk DVB-T illesztést, akkor egy Conax kártyaolvasós set top box jöhet szóba. Ezekből jópárról lehet olvasni a PC World összehasonlító tesztjében.

Remélém segítettem.

13 komment

Címkék: usb választás top box tuner set dvb t

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr782630396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mate_com 2011.03.19. 13:19:14

Hello!

Azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e szobaantennával próbálkoznom, ha a MinDigTv-t szeretném fogni. Zuglóban van a lakásom, sajnos nincs közvetlen rálátás az adótoronyra, mivel a lakás délkeleti fekvésű, illetve 12km a légvonalbeli távolság a torony és a lakás között.
Előre is kössz a segítséget!

ZimiOmega 2011.03.20. 08:49:21

Ezt most nem tudnám megmondani sajnos, pláne, hogy nemrég egy újabb jelerősség emelés volt. Egy kölcsönantennával próbálkoznék, de vszínűleg nem lesz elég.

mate_com 2011.03.21. 12:33:26

Köszi a választ!

Sajna én is attól félek, hogy egy szobaantenna nem lesz elegendő. De majd meglátjuk, lehet szerencsém lesz. :)

crea.net 2011.05.08. 11:46:39

Helo!
Ezt kiegészíteném azzal, hogy létezik már USB-s konax kártyás eszköz is ára kb 18e Ft:
www.alcordigital.hu/termek/alcor_dtv_conax_digitalis_vevo
illetve hogy a DIGI kábel esetén a DVB-C adások nincsenek tovább kódolva, tehát nem kell hozzá külön T-Home-os, vagy UPC-s settopbox, elég egy tv-be épített DVB-C dekóder.

tulipän 2011.09.05. 19:43:53

Üdvözletem!
www.arukereso.hu/tv-tuner-c4027/alcor/dtv-hs-p43563484/termek-leiras.html#description
Ilyen készüléket vásároltam.
Már az XP szórakozott velem, hogy nem tetszik, mert nem felel meg az XP eredetiség vizsgálaton, de a blokkolást feloldottam és feltettem a programot.
Szerettem volna hangolni a kütyüt, ám csalódásomra, semmi adást sem fogot..
Miskolc belváros, 35 méter magasan, semmi árnyékolás, előttem az avasi adótorony.. Erkélyen, kezemben a géppel, és azt a mütyüri antennát magasra emelve, mint a győzelmi zászlót, megpróbáltam újból tv adást keresni. Ám másfélperc várakozás után, a hangulatom úgy szállt el, mint ama győzelmi zászló.
Kérdésem az lenne, hogy vki tud-e vmit ajánlani, hogy mit állítsak be a totalmedia programban, vagy esetleg küldjem meg a tizedikről az egész kütyüt?
Nem áll módomban a kékvirág szimbólumú társaságnak a méregdrága kábeltv-jét bekötni és így legalább, ha úton vagyok, tudtam volna tv-zni. Annak van köze ahhoz, hogy az én XP-m x64-es az usb pedig x86-os végződésű programot tett fel?
Zöld kicsi, no nem indán, hanem antenna megjelenik csatornakeresésnél, de a kis csíkok sztrájkba léphettek..
Köszönöm a figyelmet :)

ZsoltB 2011.11.23. 15:50:21

Hello!

Szintén új vagyok ebben a DVB dologban és felmerült egy probléma nálunk. Az irodánkba vettünk egy projektort, illetve van egy analóg UPC TV csomagunk is. A TV-t szeretnénk valahogy rákötni a prokejtorra (ami természetesen nem rendelkezik antenna csatival). Felhívtam a UPC-t hogy van-e erre valami átalakítójuk, de azt mondták, hogy analóggal nem lehet ezt megoldani, csak ha váltok Digitális csomagra (ami persze 2000-rel drágább havonta), amiben van set top box. A kérdésem az hogy van-e olyan közforgalomban kapható tuner/set top box, amivel meg tudjuk oldani a rákötést, vagy inkább hagyjuk a fenébe az egészet és marad a sima TV.
A segítséget előre is köszönöm.

Zsolt

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2011.11.23. 16:07:11

@tulipän: Az Ég Szerelmére, szabadulj meg mielőbb a 64 bites XP-től, ahhoz semmi nincs, csak azért adta ki a Microsoft, hogy az első 64 bites Intel asztali processzor kijövetelét hangsúlyozza és odaverjen az AMD orra alá, akinek már egy évvel azelőtt volt 64 bites desktop CPU-ja. Szerintem az lehet a gond, hogy nincs 64 bites driver az Alcorhoz.

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2011.11.23. 16:09:13

@ZsoltB: Egy noteszgép és egy USB-s analóg vagy hibrid tuner már elég a mutaványhoz, csak ugye körülményes az antennát a tunerbe, a tunert a noteszgépbe, a noteszgép VGA vagy HDMI kimenetét meg a projektorba csatlakoztatni. Ugyanakkor ez a legolcsóbb megoldás, vagy esetleg egy otthon elfekvő VHS videomagnó, abban is van tuner és van rajta kompozit kimenet (esetleg Scart-kompozit kábellel, de biztos van). Remélem segítettem.

ZsoltB 2011.11.23. 17:36:18

@MorGorilla: Köszi, megoldjuk akkor valami VHS-en keresztül :)

rajen 2011.12.18. 20:17:56

Helló! Vettem egy USB-s digitális tévétunert, ilyet:

www.powertuning.hu/998-usb-dvb-t-vevo.html

de valamiért a TV2 és az RTL Klub nem jön be. Jelzi, hogy van ilyen csatorna, ill. látja a jelet, de csak egy lakat jelenik meg a szoftver képernyőjén, ahol az adásnak kellene megjelennie. A többi adót behozza. Ezt a kettőt másképp kódolják? Ha van így látatlanban valami ötletetek, annak örülök. (Win7 alatt fut)

Morgó Muki 2012.01.05. 15:30:42

Üdvözlet!

Miután sokkal felvilágosultabbak vagytok a témában így egyszerre sok dolgot szeretnék kérdezni remélve, hogy tudtok rá válaszolni.
Van nekem egy ilyen TV-m:
www.sharp.hu/cps/rde/xchg/hu/hs.xsl/-/html/product_archive.htm?product=LC32DH510E
Ebben alapból csak DVB-T tuner van. Jelen lakhelyemen analóg adás jön a kábelen, aminek botrányos képe van a TV-n. Ez egy kicsit zavar. Mit kellene beszereznem, hogy tudjak nézni földfelszíni digitális sugárzású adást? Amennyiben egy kábelszolgáltatónál előfizetnék digitális adásra, akkor nekem mindenképpen egy set-top boxot kell majd használnom? Lehetséges, hogy utólag beszerelhető a TV-be egy DVB-C tuner? Van a TV hátulján egy common interface nevű csatlakozó. Az mire jó? Előre is köszönöm a válaszokat!

Mikrobi 2012.02.20. 23:59:53

Én is szívesen használnám tunerkártyával, de a tetű UPC nem engedi. Más szolgáltatónál van erre lehetőség?

Hülyeség, ha fájna 2012.06.11. 21:46:33

azért egy apróságot hozzátennék a dolgokhoz.
Köszönhetően annak hogy az AHZRT idén már csak HD minőségben (még, ha az lenne, de nem is valódi HD) sugározza az m1/m2/duna adásokat (én nagyjából nem is nagyon néztem mást mint ezeket néha-néha).

Nos ezek lejátszásához vagy valami célkütyű (multimédiás bohóckodásra kitalált atom processzoros parasztvakitás) vagy kisebbfajta atomerőmű teljesítményű számítógép kell.

Nekem egy normális munkára tervezett dual core (2.0G) proci HP notebookom van ami döccenés nélkül képes XP alatt egy virtuális gépben linuxot vagy egy második xp-t futtatni vagy divx HD(!) videókat visszajátszani gyakorlatilag 100% processzorhasználat mellett (mindkét magon!) kifekszik a feladattól.

Innen is csókoltatom az antennahungáriás anyukákat..

Nehezen hiszem, hogy nem lehet azt a q... streamot úgy kondolni, hogy a base stream fölé teszik a HD adatokat és akkor le lehet alacsonyabb felbontásban is játszani esetleg két külön csatornára odatenni a normal 720x576 streameket.

Most tényleg szándékos ez a szopatás?
süti beállítások módosítása