DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Alcor HD-1500 DVB-T rekorder set top boksz

2010.01.08. 10:30 :: ZimiOmega

Az Alcor HD-1500-al jó áron juthat az ember olyan honosított vevőhöz, amit mindenféle ócska és csúcsmodern tévére is rá lehet kötni és mellyel fel is lehet venni az adást, HD-ben is.

 

Magyar nyelvű, a termék funkcióit részben ismertető útmutató jár a készülékhez, emellett egy átlagos távirányítót és egy video-audio kábelt kap az ember a masinához. Néhány kezelőgombot az előlapon is elhelyeztek, ami esetenként kisegítheti a feledékeny felhasználót, de a gyakorlatban természetesen rá vagyunk utalva a távirányító használatára. Elöl található egy csatornaszám kijelző és egy USB aljzat, ami nem csak szoftver frissítésre való, hanem az ide csatlakoztatott flash vagy merevlemezes meghajtó tartalma böngészhető, lejátszható, ezt még részletezem alább.

 

 

Mindenféle kimenet megtalálható a hátoldalon: kompozit, komponens, scart és HDMI is, így bármelyik tévére ráköthető a HD-1500. Van itt sztereó és digitális kimenet is, optikai és RCA formában is. Egy Ethernet aljzat is kiépítésre került, de nincs mögé fejlesztve az égadta világon semmi, hálózati funkciók egyelőre nem léteznek. Először komponens csatlakozáson próbáltam használatba venni a masinát, bízva abban, hogy a felbontásváltó gombbal előbb-utóbb célba érek. Ez vakon nem sikerült, így áttértem a scart kimenetre, ami bevált. HDMI-s megjelenítővel persze egyszerűbb a dolgunk, ott valóban segít pusztán a RES (felbontásváltó) gomb nyomogatása.

 

 

Elég jól sikerült a menü és kis hibáktól eltekintve honosított is (néhány a képernyőn segítségként feltüntetett nyomógomb egyszerűen nem beazonosítható a távirányítón). Bekapcsoláskor bárki el tudná indítani a csatornakeresést, egyértelmű az induló varázsló használata. Igen hamar megtalálta az összes hazai tévé és rádiócsatornát, a vétel is zökkenőmentes volt, a csatornaváltás pedig gyorsabb is egy kicsivel, mint amit más masinákon megszoktam. Van gyerekzár, automatikus kikapcsolás, mindenféle kép oldalarány támogatott, a csatornalisták rendezhetők minden létező szempont szerint.

 

 

 

Két nagy extrát mondhat magáénak a készülék, egyik a médialejátszás, másik a DVB-T adás natív felvétele. Médialejátszóként nem csak az AVI-t, hanem a .divx, MP4 és MKV konténereket is lejátssza. A kódolás lehet gyakorlatilag bármi, MPEG-1,2,4 (DivX, Xvid, AVC), x.264, h.264 is. Több hangsávból lehet választani az MKV esetében, de a több hangsávos AVI-ból már csak az első sávot tudtam meghallgatni. Lejátszik számos külső, szöveges felirat típust magyar ékezetekkel egyetemben. Ha a feliratok nyelvenként külön állományokban vannak, akkor nyelvet is választhatunk. (Persze DVB-T esetén a felirat és nyelv választás lehetősége – ha a műsor épp támogatja – mindig adott.) Nem ismeri a némelyek által favorizált vobsub formátumot, támogatja viszont az NTFS rendszerben formázott partíciók használatát, így a 4 GB-nál nagyobb állományok lejátszása sem okoz gondot.

 

 

 

A távirányítóról közvetlenül kezdeményezhető a DVB-T adás natív felvétele, azaz a stream rögzítése. Ehhez előzőleg ki kell választani a felvételi eszközt és partíciót. Időzített felvételeket lehet kérni tévé és rádió csatornákból egyaránt. Elég az EPG-ben a kívánt műsorra bökni, de manuálisan is adható meg csatorna, időpont és hossz. Nem csak médialejátszáskor, hanem rögzítéskor is használhatunk NTFS rendszerben formázott meghajtókat. Hátrány viszont, hogy a készülék nem kapcsolja be magát, ébren kell hagynunk ha távollétünkben szeretnénk felvételt készíteni.

 

 

Ezzel a modellel nem lehet Terra+ dekóder kártyát használni, így aki a kódolt adókat mindenképpen fogni szeretné, az válasszon másikat. A többiek, akik hajlandóak lemondani az ATV és HírTV nyújtotta örömökről bizonyára értékelni fogják, hogy az olcsó masina USB-s, sok formátumot ismerő médialejátszóként és DVB-T felvevőként is simán használható. Kb. húszezer forintért vesztegetik, lehet, hogy nem véletlenül ilyen népszerű.

 

2 komment

Címkék: usb hd recorder top box tuner hdmi antenna set felvevő mpeg 4 dvb t h.264 rekorder

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr711656246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peti950 2011.06.28. 15:18:43

A gyártó oldalán(alcordigital.hu), a véleményeknél sokaknál olvastam hogy filnézés közben csúszik a hang. A tesztelésnél is csúszott?

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2011.06.28. 22:14:23

Én ilyet épp nem tapasztaltam. Valószínű, hogy hangkódolástól függ, de sajnos részletesebb információim nincsenek.
süti beállítások módosítása