DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Kipróbáltam az LG DVB-T felvevőjét

2009.11.10. 13:20 :: ZimiOmega

Ha már van antennám, nem maradhat a dolog ennyiben, de mit nekem DVB-T-s tévé, egyből vágjunk a közepébe! Néhány napra magamnál tudhattam az LG újdonságát, az MS450H Médiacenter-t, melynek fő attrakciója, hogy egy időben akár két DVB-T adást képes rögzíteni, akár HD minőségű műsort is. A kb. DVD vagy Blu-ray lejátszó méretű kütyü másik érdekessége, hogy akárcsak az LG elég nagy hazai sikert aratott Blu-ray lejátszója, az LG BD370, mindenfélét lejátszik USB vagy Ethernet kapcsolatról, beleértve az eléggé népszerű MKV formátumot is. Sajnos optikai meghajtó nincs benne és nincs tudomásom arról, hogy külsőleg, USB-n illeszthetnénk hozzá. A gyári csomagban azonban mellékelnek egy UBS Wi-Fi adaptert, így nem kell Ethernet kábellel csúfítani a nappalit (igény szerint azért lehet, mert van rajta RJ45 aljzat). Nem mellékes az a 250 gigás merevlemez sem, ami gyárilag helyet kapott belül.

 

 

Akárhogy is, a legnagyobb problémát egy HD-s médialejátszónál általában az jelenti, hogy hogyan juttassuk el a jókora állományokat a készülékig. Erre a célra az előlapi és hátoldali USB csatlakozók is igénybe vehetők, ezek fogadnak külső flash meghajtót vagy vincsesztert, FAT32 vagy NTFS partícióval (írni csak FAT32-re tud a masina). A helyi hálózaton keresztül problémás lehet egy sűrűbb H.264-es kódolású mozi lejátszása, de itt van egy extra lehetőség az adathordozásra, a SATA merevlemez fiók. Normál, 3,5 hüvelykes meghajtót lehet betolni a gépbe, amire előtte a pécéről valahogy rámásolódott sok lejátszani való. A fiók üzem közben nem cserélhető.

 

 

Kézenfekvő a hátoldali HDMI csatlakozást használni, de ha kell, ott van a Scart, a kompozit vagy akár a komponens kimenet is. Van digitális hang kimenet optikai és koax formában is, de ha csak egy sima tévé áll rendelkezésre, arra is kikódolja sztereóba még a DTS hangsávokat is. Egy LG HL3000-es tévén volt alkalmunk tesztelni, ami maga is DVB-T-s, szóval szintén megér egy misét, nemsokára elrágódom rajta.

 

 

 

Igen barátságos, honosított menü és profi távirányító jár a lejátszóhoz. Gombnyomásra indul az aktuális adóból a DVB-T felvétel, de ezután akár csatornát is lehet váltani, a rögzítés a másik adón folytatódik. Az adás eredeti formájában (nálunk ez MPEG-4 transport stream), ts kiterjesztéssel kerül rögzítésre, ha nagy felbontású, akkor is. Mivel két hangoló egység van benne, ezért egy időben folyhat két felvétel illetve nézhetünk egy csatornát vagy felvehetünk egy másikat. Azt is bírja a rendszer, ha a két folyó felvétel mellett még megy egy akár HD-s MKV videó anyag lejátszása. A honosított felületen magától értetődő beállítani a műsorújságból egy felvételt, illetve akár többet, legfeljebb 8 napra előre.

 

 

Megjegyzendő, hogy a kábeltévés és IPTV-s set-top boxok nem engedik meg a felvétel készítését nagy felbontásban, mivel védeniük kell a műsor forgalmazók érdekeit. Néhány vevőegység hajlandó standard felbontásban kiadni a jelet, amit aztán valami DVD vagy (S)VHS felvevővel lehet rögzíteni, de ennél többre nemigen számíthatunk. Az MS450H felvesz viszont akár USB kulcsra is és megengedi a fájlok másolását, mozgatását bármilyen két kezelt háttértár (USB, beépített és fiókos vincseszter) között.

 

 

Ha már önállóan csatlakozik a helyi hálóra és a netre a doboz, akkor raktak bele Picasa albumböngészőt és lehet nézegetni a YouTube klippeket. A Picasa kereséssel legény a talpán, aki megtalál bármit is, célszerűbb az album számát megadni.

 

 

Jól teljesített a médiacenter, de azért időnként előfordult, hogy MKV lejátszás közben elakadt a tű és csak ki-be kapcsolás után folytatódhatott a mozi. Lejátszik mindenféle formátumot, külső és beágyazott feliratokat egyaránt és nincs gondja az ékezetekkel, egyedül a DVD lemezképek (ISO) hiányozhatnak, hiszen ezekből a beépített 250 gigás merevlemezre rengeteg felférne. Számos hang formátumot is támogat és lejátszási listákat is ismer.

 

 

Összességében egy jól teljesítő és igen könnyen kezelhető darab az LG médiafelvevője. Még jobb lehetne, ha támogatná külső DVD és Blu-ray meghajtók használatát, a digitalizálást külső eszközről vagy analóg tévéadásból. Vicces, de az idő haladtával várhatóan javul használati értéke, mivel az elkövetkező egy-két évben lezajlik az átállás DVB-T-re és akkor talán, végre, esetleg hétnél több kódolatlan csatorna lesz elérhető.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv tévé hdtv digitális vevő tuner antenna asztali dvb t hd ready

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr631515292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása