DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Senkinek sem kell a digitális rádió?

2010.05.29. 10:37 :: ZimiOmega

Nem kell elkapkodni a DAB+ vevő vásárlását, mert az FM annyira jó, hogy senki sem akar többet a rádiózástól. Folyamatos viták folynak a háttérben az AH és a Magyar Rádió között.

 

2014 lenne a rádiós digitális átállás elvi határideje, de ez nagyon hosszan kitolódhat, mert úgy tűnik, hogy nincs kész üzleti koncepciója senkinek. Másrészt az emberek ugyanazt akarják, mint kezdetektől, szimplán hallgatni, így nincs igazi igény a továbblépésre. Nem is beszélve arról, hogy mibe kerül ma egy DAB+ vevőkészülék, kötve hinném, hogy a rádiót előszeretettel hallgató idősebb emberek megengedhetnek maguknak egy több tízezer forintos masinát a mostani 1500 forintos helyett.

 

A Vipcast.hu riportere érdeklődött a témával kapcsolatban Rozgonyi Krisztinánál, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökénél és Márton Györgynél, az NHH szóvivőjénél, érdemes meghallgatni a néhány perces hangriportot, link az alábbi képre kattintva:

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr732039851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2014.01.03. 23:44:03

Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is.

Hogy könnyen megértsük nézzük meg, hogy a tévéadásnál miért is lehetett megoldani viszonylag simán a dolgot:

ad 1: nem kellett kukázni milliószámra a régi tévéket a digitális átállás miatt, a régebbi tévék 8még a nagyon régi nagymamatévék is) egy set top box-al alkalmassá tehetők a digitális vételre, így csak kisebb költségekkel járt átállni.

Ezzel szemben a DAB+ adáshoz teljesen új rádióvevő kell, a régieket kukázni kell, egyszerű kis zsebrádiók, autórádiók, profi hifi tunerek is mehetnek a szemétbe. Sőt még a régi DAB rádiók is, mert azzal sem kompatibilis a DAB+

ad 2: tévéadásnál a digitális adás sok a nézőknek is fontos újdonságot hozott, kényelmesebb tévézést hozva, elektronikus műsorújság, adás megállítás, gombnyomásra műsor felvétel, HD adások stb.
A rádiónál meg csak a jobb minőség az egyetlen, de az emberek többsége háttérzajként hallgatja a rádiót nem profi készüléken így meg nem jön ki a digitális rádió előnye, sőt.

A DAB+ vevők drágák, 15-20 ezer ft egy egyszerűbb miközben egy olcsó kínai zsebrádiót pár száz ft-ért dobnak utánad. A híreket meg azon is meg lehet hallgatni meg a reggeli műsorok műsorvezetőinek ökörködését is. Az emberek többségének még a középhullámú Kossuth rádiós adással sincs gondja megszokták a dörmögő hangot, a középhullám velejárója, ráadásul a solti középhullámú adó több ezer km-re egyedül elsugározza az adást egyetlen egy Dab adó meg max. egy megyét tud lefedni.
Jelneleg is csak Bp és környékén fogható a DAB+ adás.

FM sávon nem is annyira égetően fontos dolog, hiszen nincs telített frekvencia, és nem is várható, hogy lesz. Jelenleg is van nem használt, de kiosztott frekvencia (régi NEO FM freki, ill. nyáron Árvíz FM használta), és nem kapkodnak érte. Tévéadásnál meg ugye a szélessávú mobilnethálózatnak kellettek a műsorszórásra használt UHF csatornák, eleve is csak 3 adó fért el analógon, az pedig már kevés volt. Dab+ csatorna is van még bőven, nem kell az analógok kárára osztogatni.
süti beállítások módosítása