DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Nem mindent garantál a MinDigTV matrica!

2010.07.21. 14:34 :: ZimiOmega

Ha fizetős DVB-T adókra vágyunk, akkor mást is néznünk kell még készülékvásárláskor a MinDigTV matrica mellett!

 

A hazai DVB-T indulása óta is visszatérő téma, hogy milyen készülékekkel lehet garantáltan igénybe venni a hazai szolgáltatást. Mivel elsők között itthon alkalmaztak MPEG-4 kódolást, mikor 2008. december elsejével elindult a kereskedelmi sugárzás ezért többen pórul jártak a Németországból, Olaszországból származó olcsó set top boxokkal, melyek csak MPEG-2 kódolású adásokat lehet fogni. (Emellett idegenből hazavásárolt termékekkel egyéb problémák is adódhatnak helyi viszonyok között.) Nem véletlen, hogy a hazai DVB-T, azaz a MinDig TV bábája, az Antenna Hungária kidolgozott egy matricás minősítőrendszert, ami megkönnyíti a vásárlók dolgát. Szakmai egyeztetés után kaphatnak engedélyt a forgalmazók a MinDigTV matrica használatára az adott készüléken, így amin a matrica látható, az garantáltan alkalmas a magyarországi használatra, megfelel a rendszerkövetelményeknek.

Ingyenes vételt igen, de Full HD látványt és
fizetős csatornákat már nem garantál a matrica

Garantálja tehát a matrica a működést, azonban nem maradéktalanul, azaz nem feltétlenül teljes minőségben. Nem részletezi az AH a pontos műszaki követelményeket, de a matrica jogosult készülékek listáját nézve találunk HD Ready tévékészülékeket, melyek tökéletesen fogják az adást, de a 720 vagy 768 soros panelek sosem lesznek képesek teljes részletességgel megjeleníteni az 1080 soros adást. Érdemes tehát tudnunk, hogy a matrica a vétel képességét garantálja, de nem biztosítja a rendszer minden extrájának használatát, így a MinDigTV Extra kompatibilitás is kérdéses.

Az ingyenesen elérhető műsorcsatornák

A MinDigTV Extra ugyanazt a DVB-T technológiát használja, mint a MinDigTV, egészen pontosan – 2010. júliusi állapot – 10 fizetős csatornát ad az ingyenesen elérhető adók mellé. Ezek a csatornák – az ATV, Hír tv, National Geographic, Film+, Cool, Sport Klub, Disney, Private Spice, FEM3 és AXN – kódolva kerülnek adásba, így csak akkor láthatóak a képernyőn, ha a vevőkészülék képes valamiképpen fogadni az előfizetői chipkártyát. Nem egy set top boxban beépítve megtalálható a Conax kártya számára fenntartott rés, a tévéken azonban rendszerint csak egy CI (Common Interface) aljzatot találunk, melybe magunknak kell megvásárolnunk a dekóder modult és ebbe csúsztathatjuk majd bele a szintén külön megvásárolandó MinDigTV Extra előfizetői kártyát. Sok készülék egyáltalán nem biztosít lehetőséget a kódolt vételre, ezek csak a 7 ingyenes műsorcsatorna vételére alkalmasak.

Fizetős csatornák – dekóderrel és ügyfélkártyával elérhetők

Akárhogy is, külön MinDigTV Extra matrica nem létezik, ezért ha fizetős csatornákra áhítozunk, akkor vásárláskor a MinDigTV matrica mellett a kártyaolvasó vagy a Common Interface aljzat meglétéről és alkalmasságáról is meg kell bizonyosodnunk, nem elég csak a matricát nézni.

Szólj hozzá!

Címkék: hd mpeg4 extra ready fizetős dvb t mindigtv dekóder

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr822166233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása