DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Nőtt a digitális tévé előfizetések száma, de mi van a DVB-T-vel?

2010.03.02. 18:42 :: ZimiOmega

Itt a dvb-t blogon főleg az ingyenes digitális földfelszíni adásokról olvashattok, de azért több nap, mint kolbász. Most annyira futja időmből, hogy beollózzam ide a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felmérését. Eszerint nem is olyan lassan, de biztosan terjednek a digitális tévé előfizetések égen földön és levegőben (szatellit és AM micro), és persze csökken az analóg felhasználók száma. A jelentés 800 000 háztartásban határozza meg a tetőantennás (szerencsésebb esetbn szobaantennás stb.) tévézőket, de őket nem bontja meg digitális és anlóg táborokr, szóval az a gyanúm, hogy ugyan az eladott DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőeszközök számát az eladási statisztikákból kiszűrik, de nem mérik, hogy ténylegesen hány helyütt használják is őket. (Sok nagyképernyős tévében analóg és DVB-T MPEG-4 tuner is van, de hogy a kedves vevő melyiket használja, azt már nem köti senkinek az orrára.)

Ahogy elnézem, nagyrészt igen szép munkát végzett a DVB-T átállással az AH, ám beleborult a cukor a húslevesbe. A gyenge budapest környéki jelerősség elvette a próbálkozók kedvét, a botantennát akárhová is dobhatták-dughatták és a szobaantenna is csak dísznek volt jó. Február óta ugye egy nagyságrenddel javult a helyzet, de az első benyomás már megvolt úgyis. Most lehet egy kis pénzt költeni, hogy azok a technikai érdeklődésű emberek, akik egyszer már leírták a dolgot újra neki merjenek fogni egy próbánk. Persze ehhez kéne egy kisebb kampány mondjuk IT szaklapokban, ahol én még nem is emlékszem láttam-e dévébétés hirdetést. Remélem még fogok.

Itt a közlemény:

 

2009-ben jelentősen nőtt a digitális televíziózás részaránya

 

 

A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő hálózatában 2009 decemberében 23 ezerrel 1,141 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből.

 

A gyorsjelentés a tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. Az NHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül közel hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók – Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., Zelka ZRt., TARR Kft., TvNetWork NyRt., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Antenna Hungária Zrt. és HD Platform Kft. – december végén összesen 2,489 millió előfizetést tartottak nyilván, 17 ezerrel többet, mint egy hónappal korábban.

Az NHH az első televíziós gyorsjelentést 2009 áprilisában adta ki. Áprilistól az év végéig a jelentésben szereplő szolgáltatók összes előfizetéseinek a száma 67 ezerrel nőtt, ezen a számon belül 152 ezerrel emelkedett a digitális televízióra előfizetők és 84 ezerrel 1,349 millióra csökkent az analóg kábeltévére előfizetők száma.

Decemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 45,8 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a novemberi 45,2 százalék és a 2009 áprilisi 40,8 százalék után.

A digitális előfizetéseken belül 2009 decemberében 374 ezerről 389 ezerre nőtt a kábeltelevízióra, vagy IPTV-re előfizetők száma és 8 ezerrel 752 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. Decemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül az áprilisi 12 százalék és a novemberi 15,1 százalék után 15,6 százalékra nőtt a digitális kábeltévére, vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése áprilisban 28,8 százalékos, november végén 30,1 százalékos, 2009. december végén pedig 30,2 százalékos volt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatás részesedése áprilisban 59,2 százalékos, novemberben 54,8 százalékos, év végén pedig 54,2 százalékos volt.

A műholdas szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi – ide sorolva az Antenna Hungária (AH) által működtetett előfizetéses vezeték nélküli szolgáltatást is. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése a novemberi 51,1 százalékról decemberben 49,4 százalékra csökkent, a UPC-é 24,6 százalékról 24,7 százalékra, a Magyar Telekomé pedig 19,1 százalékról 20,8 százalékra emelkedett.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 1,728 millióról 1,738 millióra emelkedett, ezen belül az analóg előfizetések száma 5 ezerrel csökkent, míg a digitális előfizetések száma 15 ezerrel nőtt. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 35,3 százalékról 35,0 százalékra csökkent, a második Magyar Telekom részesedése 21,6-ről 21,8 százalékra, a harmadik DIGI-é pedig 12,1 százalékról 12,2 százalékra nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, a novemberi 32,1 százalék után december végén 31,9 százalékos piaci résszel. Decemberben a második DIGI piaci része 23,9 százalékról 23,4 százalékra csökkent, míg a harmadik Magyar Telekom (T-Home) 20,8 százalékról 21,5 százalékra növelte részesedését.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv tévé digitális előfizetés mikrohullám televízió tuner műhold antenna dvb t szatellit dvb h dvb c dvb s tetőantennás

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr711803523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása