DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

AverTV Capture HD teszt

2010.04.02. 09:46 :: ZimiOmega

DVB-T, analóg és FM vétel. A HDMI bemenet révén konzolos meccseket nyomhatunk fel HD-ben a YouTube-ra! Az egyik HDMI aljzat nem az, aminek látszik. Amúgy nagyjából minden OK, ha befértünk a gépházba.

Fenntartom, amit eddig írtam, tényleg érdekesség a javából az AverMedia AVerTV Capture HD. A PCI-Express kártya hibrid (analóg és DVB-T) vevőként szolgál és számos egyéb bemenete mellett HDMI jelből is képes „digitalizálni”, ami persze nem digitalizálás, hiszen eleve nem analóg jelről van szó. Mindegy, a lényeg, hogy HDMI-s eszköz is szolgálhat bemenetként, így elvileg adott a lehetőség, hogy újabb generációs játékkonzol vagy médialejátszó képét is viszontláthassuk a PC képernyőjén vagy akár rögzíthessük is.

Na de azért nem olyan egyszerű ez, akadhatnak döccenők, bár ez attól függ, milyen alaplapba próbáljuk beilleszteni a kártyát, ami 1× PCI-Express csatlakozású. Ez az ajzat nálam a legelső a sorban, így a kártya vége épp hogy nem ért hozzá a chipset hűtőhöz, a biztonság kedvéért több réteg szigetelőszalagot ragasztottam fel oda, ahol esetleg érintkezhet a hűtő a kártya forrasztásaival. Sikerrel jártam, a hardver elindult.

Elsőre úgy tűnhet a kártya csatlakozóit szemlélve, hogy két HDMI és egy antenna bemenet van rajta. A leírásból és az egyik aljzatra ragasztott figyelmeztető matricából is látszik azonban, hogy csak az egyik HDMI, a másik speciális aljzat a 10 ágú kábelkorbácshoz. Ez nem szado-mazo eszköz, pusztán a különféle bemeneteket és a távirányító infra vevő csatlakozását biztosítja. Rendelkezésre áll kompozit, S-Video és komponens YPbPr video bemenet is, utóbbi nagy felbontású jelet (1080i vagy 720p) is fogad. A dokumentációból is látszik, hogy külön hang bemenet jár a komponens és az S-Video/kompozit képi inputhoz, így kényelmesebben lehet majd váltani a különféle források között.

A teszt során a tetőantennával jó minőségben, stabilan bejött minden DVB-T adó, a nagy felbontásúak is. A T-Home analóg csatornáit is megtalálta a tuner, persze közben át kellett csatlakoztatni az antenna kábelt mert csak egyetlen antenna csatlakozó van a kártyán. Az analóg vétel minősége most nem tűnt kiválónak, csak jónak – az eddig tesztelt AverMedia tunerekénél kicsit keményebbnek tűntek a színek. FM rádióként is használható a kártya, persze ez újabb átcsatlakoztatást kíván, de FM huzalantenna legalább van a csomagban.

OK, akkor rátérek végre a HDMI bemenetre. Ezzel valóban be lehet szedni MPEG-2 kódolással az 1080i videókat, a kép ugyanúgy megjelenik az Aver MediaCenter ablakában vagy teljes képernyőn, mint más forrás esetében. Csak akkor tudjuk rögzíteni a képet, ha az nem HDCP védett. Ez játékkonzoloknál nem gond, de a médialejátszók esetében meg kell elégednünk a video megtekintésével, nincs lehetőség felvételre.

Ki lehet viszont rakni kis képernyőre (PiP) a tévét és nagyra a HDMI (tipikusan játékkonzol) képét vagy akár fordítva. Ez jól jön azoknak, akik két végén égetik a gyertyát és lenyomnak még egy gyors FPS patit, míg várnak arra, hogy elkezdődjék a Dr. House. Vagy akármi. Nem mellékes lehetőség, hogy rögzíteni lehet a konzolon a játékok menetét, így egy végigjátszást vagy emlékezetesebb csoportos küzdelmet HDminőségben (nagy felbontású vérontás) tárhatunk a YouTube vagy más videomegosztó oldalak közönsége elé.

Van azért néhány tökéletlenség. Nem mindig egyértelmű az Aver MediaCenter kezelőfelülete, és a távirányító sem a történelem legkezesebbje, nem tudtam vele indítani és leállítani az alkalmazást. Jó lenne, ha kicsit kisebb, azaz rövidebb lenne a kártya. Az rendben, hogy félmagas és slim házakba is befér, de a mai alaplapokon útjába akadhat ez-az.

Igazi mindenevő az AVerTV Capture HD. Aki a PC-t és a hozzá kapcsolt monitort tartja az otthoni szórakoztató eszközpark központjának, annak nagyon jó választás, különösen játékkonzol képének rögzítéséhez, hogy a legjobb meccsek nagy felbontásban kerülhessenek fel a YouTube-ra. Itthon egyelőre nem kapható, külföldi webshopokban 116 fontért vesztegetik.

 

3 komment

Címkék: youtube hd hibrid tuner 1080i 720p dvb t avermedia mpeg 2

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr181888802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipos Fishing Team · http://genrepainting.uw.hu/ 2011.02.03. 15:14:40

Üdv!

Nem tudom, hogy elér-e az üzenetem, ill. kérdésem hozzád, de megpróbálom. Van egy HDMI kimenetes kamerám és annak a jelét szeretném PC-re bevinni. Ha jól értem, ez a kártya megoldaná ezt a problémát. Azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet megvenni ezt a kártyát, mert én még nem találtam meg eddig a hazai boltok kínálatában.

Köszönöm: sJános

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2011.02.03. 16:23:00

Sajnos még kell egy kis idő, mire lassan újraindul az AverMedia itthon, mostanság erősítenek bele megint.
Kokrétan milyen kameráról van szó? Mire vesz fel? Hátha van egyszerűbb módszer, mint HDMI-ről valós időben felvenni.

toruss 2011.10.22. 12:04:17

Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy milyen alaplapon tesztelted a kártyát?
süti beállítások módosítása