DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Már százezren DVB-T-znek? Kizárt.

2010.08.24. 10:42 :: ZimiOmega

A hír túloz, szerintem inkább ennyien rendelkeznek valamilyen DVB-T MPEG-4 tuneres eszközzel. Persze mindenki az utolsó pillanatban rohan majd set top boxot venni.

Alakul a dolog, igaz, egyelőre csak százalékban kifejezve jelentős a növekedés (ahogy eddig is), abszolút mértékben még nem. Olyannyira, hogy eddig egyetlen NHH digitális tévézés jelentésben sem kaptak helyet a hazai DVB-T adatai. Ezzel szemben a legfrissebb közleményében az Antenna Hungária már azt állítja, hogy „a MinDig TV felhasználók száma meghaladta a százezret”, bár nem tér ki arra, hogy miből tudható, hogy aki rendelkezik DVB-T vételre alkalmas készülékkel – merthogy szinte minden ma eladott TV ilyen – az nézi is a MinDigTV adásokat.

 

Szerintem egyelőre igencsak csehül állunk. Annak ellenére, hogy az AH sok mindent megtesz a sikerért ez egy nehéz küldetés. 800 ezer tetőantennás háztartás van, legtöbbjük ugye vidéken, ahol egyelőre jórészt analóg módon tévéznek. Csakhogy ezek az emberek úgy tűnik, hogy anyagi helyzetüknél fogva nem költhetnek sokat, ráadásul az olcsó set top box hitellehetőségekről nem értesülhetnek például az internetről, mert valószínűleg nemigen neteznek. Csak és kizárólag az analóg fogható tévéadások jöhetnek szóba, mint a tájékoztatás eszközei és talán a nagyobb lapok.

 

 

Az ember olyan, hogy addig nem változtat jelszót, amíg rá nem fázik vele. Hasonlóképpen addig nem fognak a népek DVB-T set top boxot venni, amíg jön az analóg adás, aztán persze jön a nagy ijedelem, hogy hogyan nézzük így az Anyátok köztöt meg a hasonlókat.

 

Íme a közlemény lényegi szakasza:

 

 ...Az értékesített DVB-T vételre alkalmas vevőeszközök száma 2010. első félévében robbanásszerűen, több mint ötszörösére emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ezáltal már a magyar háztartások 8 százaléka rendelkezett DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékekkel. Ezzel párhuzamosan a felhasználók számát illetően a MinDig TV szolgáltatás népszerűsége újabb mérföldkőhöz érkezett, több mint százezer háztartás használja a szolgáltatást, mely az összes földfelszíni háztartás számával összevetve több mint 12 százalékot tesz ki.

Az értékesített DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek száma 2010 első félévében több mint ötszörösére emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ebben az emelkedésben a következő tényezők játszottak szerepet: a tavaly év végi, 88%-os lefedettséget biztosító jelentős hálózatkiépítés, a szolgáltatás ismertségének jelentős emelkedése a MinDig TV kommunikációs kampányok hatására, a MinDig TV Extra szolgáltatás május végi sikeres elindítása, a Foci VB rendkívül népszerű ingyenes, HD-minőségű vételi lehetősége, az egyre bővülő MinDig TV matricás készülékválaszték, valamint a tovább csökkenő berendezésárak.

A MinDig TV szolgáltatásra történő váltás folyamatát erősíti a lapos képernyős televíziók forgalmazása, hiszen már alig lehet olyan LCD vagy plazma-televíziót kapni Magyarországon, melyben ne lenne megtalálható a MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tuner. Ezáltal annak a nézőnek, aki DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt LCD vagy plazma-televízióra cseréli régi készülékét, nem szükséges, hogy külön dekódert vásároljon a MinDig TV szolgáltatás vételéhez. Ráadásul a kábeles szolgáltatásokkal ellentétben ez a platform egyedülálló módon biztosítja a választás szabadságát a néző számára a szabadon fogható és az előfizetéses kínálat között nemcsak most, de az analóg lekapcsolást követően is.

Az Antenna Hungária a GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikáit is felhasználja kimutatásainak összeállításához. A legfrissebb, június végi értékesítési adatok alapján a magyar háztartások 8 százaléka rendelkezett DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel (dekóderek, integrált televíziók, PCI és USB kártyák és stickek). A felhasználók számát illetően a MinDig TV szolgáltatás újabb mérföldkőhöz érkezett: a BellResearch piackutató cég számításai alapján a MinDig TV felhasználók száma meghaladta a százezret, mely az összes földfelszíni háztartás számával összevetve több mint 12 százalékot tesz ki. A földfelszíni digitális televíziós szolgáltatás ismertsége is tovább emelkedett, immáron a hazai háztartások 2/3-ában már hallottak a MinDig TV-ről.

Az elmúlt hónapokban fontos lépést tettünk előre a digitális átállás kapcsán. A HD minőségben, előfizetési díj nélkül elérhető Foci VB és a MinDig TV Extra szolgáltatásunk elindításával a DVB-T platform ismertsége és népszerűsége tovább emelkedett. Nagyon elégedettek vagyunk azzal, hogy a nézők kifejezetten kedvezően fogadták a MinDig TV Extra szolgáltatás elindítását, néhány hét alatt több ezren fizettek elő erre a kiegészítő szolgáltatásra. A DVB-T platformon már 17 televízió – köztük 3 HD minőségben - és 4 rádiócsatorna érhető el, reális alternatívát kínálva más sokcsatornás televíziós szolgáltatással szemben. Tovább kívánjuk bővíteni a szabadon elérhető és a fizetős csatornák körét a közeljövőben, a digitális földfelszíni televíziós hálózat jelentős bővítésével pedig az év végére a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások immáron a lakosság 95 százaléka számára elérhetőek lesznek, a fővárosban és az aprófalvakban egyaránt” – hangsúlyozta Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr202243344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása