DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

DVB-T vételhez bármelyik set top boksz jó lehet?

2009.11.23. 16:15 :: ZimiOmega

December elsejével 88%-ra ugrik a DVB-T lefedettség, ami sok ezer vidéki háztartásban ad lehetőséget az eddigieknél több adó vételére. Mégsem mozdulnak a népek, mert sok a kérdés, meg talán nem is igen tudnak az egészről technikai részleteket, csak annyit, hogy ha megveszik a MinDigTV dekódert, akkor azzal jó lesz minden és csak kb. 30 000 Ft. Még hitelre is szert lehet tenni az amúgy egész igényes set top box-ra, szóval nem mondhatnánk, hogy a műsorszóró társaság nem tesz meg mindent az áttérésért . (A hatóság azért mondta, sőt, jól meg is büntette nemrégeiben a társaságot.)

 

A gond a jó magyar beidegződésben van: hú ez sokba kerül, biztos ki akarnak fosztani, miért nem kamatmentes a hitel és így tovább, volt alkalmam eleget hallani a beteg kérdéseket a sajtótájékoztatón. Egyből gyanús a magyar elmének, hogy ha valamit ajánlanak, attól úgy érzi magát, mintha rá akarnák tukmálni, miért pont ezt, nem lehet másikkal fogni? Mivel ezek a paranoid kérdések gyakoriak és bizonyos szempontból érthetőek, utána jártam, hogy milyen kütyü kell a DVB-T vételhez, ha az adást tévén szeretnénk nézni vagy akár valami extrém eszközzel, mondjuk PC-vel.

 

Először is kell egy tetőantenna (erről írtam itt). Sok esetben jó az, amit az analóg vételhez használtak eddig, de előfordulhat, hogy az mégsem lesz megfelelő. Szobaantenna csak kivételes esetekben jó, azzal nem érdemes sokat kísérletezni. Vannak szakik (de kik? ez itt a reklám helye :) akik felszerelik és beállítják tizenegynéhány ezer forintért.

 

Kell egy olyan tévékészülék, ami alkalmas a DVB-T adás vételére, ebbe ugyanúgy kell becsatlakoztatni az antenna kábelt, mint a hagyományos rendszerben. Persze az ember nem akar feltétlenül új tévét venni, meg lássuk be, hogy a jelenlegi takarékos sávszélességű műsorokkal (visszafogták magukat anyagilag a szerződő csatornák) nem olyan jó a kép, hogy megérje hozzá százötvenezerért lapostévét venni. Lesz még ez jobb is, ha eljön a végleges átállás, legalábbis reméljük.

 

Figyeljünk a dekóder kimeneteire, a HD MPEG-4 komatibilitásra
és a Conax CAS7-es smart kártya olvasó modulra

 

 

Legolcsóbb megoldásnak tényleg ott a dekóder, ahogy a fenti link mögötti hírben olvasható, havi 715 Ft a legtöbb háztartásban – amíg van munka – nem probléma. Vannak azonban akik olcsón szeretnék megúszni, de nem kívánnak vackolni a hitelfelvétellel, azok számára igen lényeges információ, hogy milyen más set top boksz egységgel kompatibilis a rendszer?

 

Alapvetően bármilyen szabványos MPEG-4 kódolással kompatibilis DVB-T dekóder megfelel a célnak. A Németországból beszármazott igen olcsó cuccokat ne vegyük meg, mert az ottani adás még mindig MPEG-2-ben megy. Ha nem bírunk ellenállni az akciós ajánlatnak, akkor legalább annyit tegyünk meg, hogy mindenképpen ellenőrizzük a specifikációkban az MPEG-4 kompatibilitást. Sok ilyen egység kapható a piacon, célszerű, ha tartalmaznak SCART csatlakozást, amennyiben régi tévékhez használjuk majd. Ha fel szeretnénk venni időnként az adást, akkor előnyös a több kimenettel ellátott box, hogy egyikre a tévét, másikra a video felvevőt (VHS vagy DVD rekorder) csatlakoztathassuk. Ha később le szeretnénk majd cserélni a tévét nagyobbra, akkor lehet hasznos a HDMI vagy nagy felbontású komponens kimenet. Azt is nézzük meg, hogy képes-e a nagy felbontású (HD) adások vételére a készülék, mert előfordulhat, hogy csak standard felbontású MPEG-4 adással képes megbírkózni a vas.

 


Pécéről egy 6-10 ezer forintos USB-s DVB-T vevővel is nyomulhatunk,
de ezeken nincs smart kártya olvasó, a kódolt adások tehát kiesnek

 

 

Akkor kell különösen szemfülesnek lennünk, ha nem szeretnénk lemondani a kódolt (scrambled) adásokról. Jelenleg a HírTV és az ATV elérhető ilyen formában. Ahogy a szatellit vételnél, a DVB-T esetében is egy kártya kell a titkosítás feloldásához, tehát kell hogy legyen egy dekóder kártya számára fenntartott rés a készüléken. Ebből azonban számos típus van, nem mindegy, hogy melyiket fogadja a set top box, ennek utána kell néznünk a termék dokumentációjában. A MinDigTV keretében Conax CAS7-es modult kell, hogy keressünk a kompatibilitási listán, ez képes együttműködni a Terra+ kártyával. A Terra+ magában kicsit több, mint hatezer forint egy évre, külön is megvásárolható, nem csak MinDigTV dobozzal.

 

 

Legyen szó tehát set top box-ról, PC-be építhető kártyáról vagy DVB-T felvevős csodamasináról, a lényeg, hogy támogassa az MPEG-4-es DVB-T, egyébiránt csak hangot foghatunk. Ha kódolt adásokat is szeretnénk, akkor Conax CAS7-es modullal rendelkező hardver kell, amibe illeszkedik a Terra+ smart kártya. Ennyi az egész, a piac tehát gyakorlatilag nyitott, pusztán gyárilag (azaz a műsorszóró szolgáltató részéről) is él egy elég használható ajánlat, ami különösebb hozzáértés nélkül ad hozzáférést a digitális áldáshoz. Aki buherálni akar, az is tud, már csak több csatorna és jobb képminőség kellene.

 

5 komment

Címkék: kártya tévé hd hdtv digitális smart csatorna top card tuner beltéri antenna set mpeg 4 készülék dvb t mindigtv vevőegység terraplussz dekóder

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr981546513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vizibolha 2009.11.29. 17:14:03

Az uj lefedettseghez tartozo korben vagyok, kb. 17km-re az adotol, es vigan megy szobaantennaval is az adas. A hivatalos adoindulas dec1-re volt irva, de a teszt mar par hete megy, es tokeletesen mukodik is. A szobaantennam raadasul egy kiszuperalt passziv vhf (!) antennabol van, egyszeruen kivancsisagbol probaltam meg, kis allitassal azota is tokeletes. A pCmbe epitett kartya (HP DV7 Pavilion, Avermedia A309 minipci DVB-T kartya van benne gyarilag) hw szinten elvileg csak MPEG2-t tud, de ugye ez csak program kerdese, es az MPEG4 is mukodik, mind a gyari programjaval (AverTV), mind a DVBViewerrel, ill. a Win7 alatti MediaCenterrel is. A videokartyam is kepes dekodolasra (DXVA kompatiblis Ati 3450) igy prociidot alig eszik. Szoval nem kell leszolni elso korben a szobaantennakat, egy probat meger elotte, mielott az ember kimaszik a tetore antennat felrakni :)

ZimiOmega 2009.11.29. 22:31:30

Köszi a hozzászólást és gratula! Én is megpróbáltam persze, direkt ezért vettem egy kifejezetten erre a célra szolgáló szobaantennát, de hát nem ment a drága, árnyékba estem bizonyára. Mondjuk én Pesten lakom és a hírek szerint arra a leggyengébb a jel. Ha sokan jeleznének vissza, rajzolhatnánk egy térképvázlatot, hogy milyen körzetekben milyen távolságig érdemes próbálgatni szobaantennával. Írjatok!

Vizibolha 2009.12.01. 09:15:00

2. teszthelyszinkent belvarosi reszen aktiv erositos szobaantennaval probaltam, igaz sokkal tobb kuzdelem volt, de azzal is mukodoekepes a dolog (ralatas sokkal rosszabb, mivel az ado magasan van, a tesztelt belvarosi hely pedig sokkal melyebben, paneldzsungel kozepen, kb. 20km-re az adotol). Igazabol a szobaantennak nagyresze a kinai bovli szint max. kozepkategoriajat utik meg, sajnos (a kiprobalt antenna tipusa Vivanco TVF 11 volt, ezt is a fenti kategoriaba sorolnam). Kornyeket bejarom majd, szerencses esetem van, h. van itt 3 ado is viszonylag kozel
(~20 km, ~40km, ~90km tavolsagra - ertelem szeruen az elsovel probalkoztam).

ZimiOmega 2009.12.01. 09:31:31

Lehet, hogy a helyzet hamarosan javulni fog a budai és pesti körzetben, van rá esély, hogy növelhessék az adóteljesítményt. Addig is nincsenek esetleg GPS koordináták a vételi kísérletekhez?

Vizibolha 2009.12.01. 20:32:32

Par koordinata:
Adotorony (Vasvar/Hegyhatsal)
Keleti hosszusag 16° 39' 08"
Eszaki szelesseg 46° 57' 21"

Teszt1 (hackelt VHF antennaval):
Keleti hosszusag 16° 48' 30"
Eszaki szelesseg 46° 51' 46"

Teszt2 (erositos szobaantennaval):
Keleti hosszusag 16° 50' 11"
Eszaki szelesseg 46° 50' 27"

Meg probalkozom par tavolabbi helyen, majd megirom az eredmenyeket.
süti beállítások módosítása