DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

  • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
  • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
  • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
  • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
  • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Miért nem működik a DVB-T vétel Budapesten szobaantennával?

2009.12.04. 16:21 :: ZimiOmega

Már rég szerettem volna írni erről a kérdésről, ami mindenkit érint, aki a fővárosi adók körzetében próbál tévézni DVB-T-n. A vidékiek ugyanis furcsállják, ha egyből tetőantennát emleget az ember, mondván, hogy sok helyütt akár passzív szobaantennával is megfelelő eredményt tudnak elérni az XY adó körzetében. Még sokkolóbb a dolog, ha valaki próbálta már például a hannoveri CeBIT alkalmával az ottani rendszer használatát. Németországban ugyanis olyan energiával adnak, hogy a gyárilag mellékelt – itthon gyakorlatilag kukára termett – botantennákkal a falu szélén is kiváló a vétel.

 

 

Ez Hiddestorf faluszéle egy 2009. márciusi reggelen, itt bezzeg van jelerősség

 

 

Bájosan keveredik a retro és modernitás Hannover környékén. Ezzel a kis nulla készülékkel lazán tévéztünk Németországban, a kísérleti MPEG-2-es időszakban még itthon is használható volt, ha jó helyen álltunk.

 

Hát ez már megint Magyarország, megjegyzem. Jó kis frekvenciáink vannak, elérték az illetékesek, hogy egyből MPEG-4 ben induljunk, így elvileg még több műsor lehetne elérhető, mint az „elmaradott” németeknél. A hálózat nagyrészt már ki van építve, és ugyan az NHH októberben 40 milliós büntetést szabott ki a szerződésben vállalt ütemtervtől valóban elmaradt Antenna Hungária Zrt-re, de azért jó ha tudjuk, hogy például lefedettségben lényegesen jobban állunk a germánoknál, ahol még igen nagy fehér területek tátonganak a térképen. Aztán az is hátráltatja az átállást, hogy nálunk a modernebb, és emiatt drágább MPEG-4 kódolás került bevezetésre, az MPEG-4-es set top boxok és egyéb vevőegységek pedig jóval drágábbak voltak az MPEG-2-eseknél, mára a különbség valamelyest mérséklődött. Na és persze az a dolga a hatóságnak, hogy büntessen (mi magyarok szeretjük ezt, nem?), és összeg tekintetében méltányos is volt, de az országgyűlést ki büntette meg, mikor jócskán elcsúsztak a médiatörvénnyel és azt az időt a digitális átállás gyakorlati megvalósítóitól (műsorszórók, partnerek, gyártók és maguk a tévénézők) vették el?

 

 

Na mindegy, elég a morgásból. Az eredeti témánál maradva, miért van az, hogy aki még a kísérleti időszakban próbálta ki a DVB-T-t Budapest környékén, az szobaantennával is elboldogulhatott, de most már ez a legtöbb helyen nem megy? A rendszer mintegy egy éve történt élesítése folyamán nem csak az adatfolyam kódolása változott MPEG-2-ről MPEG-4-re, de az adásokat más frekvencia sávokra helyezték át és a sugárzás energiáját drasztikusan lecsökkentették. Ennek folyománya, hogy a legtöbb helyen csak tetőantennával lehet megfelelő vételt produkálni.

 

 

Ő a hibás!

 

Az OMK (Országos Mikrohullámú Központ) korlátozása okozza Budapesten azt, hogy a jelerősség alacsony. Az úniós szabályozás 100 kW-ban maximálja az adó teljesítményét, de a hazai korlátozás miatt csak 6 kW ERP-n szabad adni. Ennek oka az, hogy tekintettel kell lenni a kecskeméti légi támaszpont repülésirányító rendszerének rádiófrekvenciáira (szovjet testvéri örökség, amit hamarosan NATO-kompatibilisre cserélnek és akkor szabad a pálya). Az Antenna Hungária Zrt tájékoztatása szerint folyamatosak a tárgyalások a Honvédelmi minisztériummal, hogy a korlátozások legalább részben feloldásra kerüljenek, ami helyenként jobb vételt biztosíthat szobaantennával Budapest környékén is. Ezzel a fővárosban még többek számára és olcsóbban – antennaszerelés nélkül – válna elérhetővé a digitális tévézés. Reménykedjünk.

 

1 komment

Címkék: tv tévé digitális jel vétel antenna lefedettség mpeg 4 dvb t erősség

A bejegyzés trackback címe:

https://dvb-t.blog.hu/api/trackback/id/tr281573976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toszkána Grófja 2010.03.24. 16:30:57

Igen, az azért vicces, hogy a Széchenyi hegytől 3 km-re lakok a Moszkva tértől nem messze, igaz a Kis-Svábhegy kitakarja a tornyot, éppen csak a csúcsa látszik. Az analóg adás simán bejön egy teleszkópos passzív szobaantennával is, az m1 ráadásul kristálytisztán, a többi is csak kicsit zizis. Mostanában vettem egy dvb-t usb-s kis szutykot a számítógéphez, gondoltam a digitális adás bejön majd egyből. Hát nem, sőt, a jelerősség 16% környékén van akárhogyis próbálkozok. Hozzáértő azt mondta, lehet jobban járnék egy külső antennával Kékestető(!) felé :) Ezzel az a baj hogy nem vicc, tényleg lehet igaza van, csakhát társasházra külső antenna Kékestető felé, amikor ott van a Széchenyi hegy karnyújtásnyira...

Köszi a posztot, most már értem mi a bibi, és akkor reménykedek, mást úgyse nagyon tudok tenni.
süti beállítások módosítása