DVB-T Blog

Hadd kövesse más is a digitális fölfelszíni sugárzás történetét, no meg azt, ahogy ezt próbálom használatba venni.

Friss topikok

 • ▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: "mennyen", meg "set top boksz" ajjaj (2015.10.10. 13:35) A DVB-T az nem DVB-C
 • MorGorilla: Kedves Katalin! A résbe egy Conax rendszerű CI modul kell és abba kell ugyanazt a chipkártyát beh... (2015.08.11. 14:10) Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához
 • Adani: Sztem még sokáig nem lesz leállítva az analóg rádióadás (FM sávon legalábbis), több okból is. Ho... (2014.01.03. 23:44) Senkinek sem kell a digitális rádió?
 • Adani: Leadtek USB-s DVB-T és analóg hibrid vevővel erősítős szobaantennával simán jön a 7 ingyenes csato... (2014.01.03. 23:33) Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?
 • Penetrator: Sőt, ha az országnál nem Magyarországot, hanem mondjuk, Németországot választjuk, akkor elő jön eg... (2012.07.09. 12:58) Panasonic TX-L32C20

Linkblog

Milyen tunert válasszak költözés előtt?

2011.02.01. 12:45 :: MorGorilla

Kikelet_ arról kérdezett kommentjében, hogy milyen DVB-T tunert érdemes választania adott esetben.

Üdv!

Teljesen új vagyok a témában, ezért ha nem gond, lenne néhány általános dvb-t kérdésem. PC-re szeretnék tv-t varázsolni, érdekelne hogy pontosan milyen dvb tunert kellene vennem. Olyan megoldás érdekelne, ami egyszerre kielégíti az alábbi két igényt:
1) A mostani lakásban van analóg/digitális kábeltv előfizetés, annak a csatornáit szeretném fogni. Ha jól tudom a digitális adást (vidanet) pc eszközökkel nem lehet, de ez nem is gond, elég az, ha analógban jönne minden.
2) Nemsokára költözést tervezek, ahol viszont nem lesz előfizetés, így a mindigtv-t használnám.

Ha veszek egy mpeg4-es usb-s vagy kártyás dvb-t tunert, akkor az mindkét problémára megoldást nyújt?

Köszi a segítséget előre is!

Gyakorlatilag bármelyik hibrid, azaz analóg (PAL) és DVB-T rendszerben is működő tuner megfelel a célnak. Ha laptopról szeretnél tévézni, akkor jobbára az USB, esetleg PC Card vagy ExpressCard csatlakozású modellek jöhetnek szóba, asztali gépnél pedig a PCI vagy PCI-Express is. (Az USB nem igényel szerelést és gyakorlatilag minden gépen használható.)

A fizetős DVB-T (MinDig TV Extra) adókhoz előfizetői chipkártya kell, de ennek fogadására csak igen ki számú tuner van felkészítve. A legtöbb modell nem tartalmaz sem CI interfészt, sem Conax dekóder modult, így a hazai terepen csak 7 szabadon fogható DVB-T tévécsatorna és néhány DVB-T rádió adó alkotja a kínálatot. Ha szükségünk van a fizetős adókra, akkor a Terratec H7 jelenthet megoldást, de még be kell hozzá szerezni egy Conax dekódermodult is (na meg az előfizetői chipkártyát).

Ha nem PC-s vonalon kutakodunk, hanem nagyképernyős tévéhez keresünk DVB-T illesztést, akkor egy Conax kártyaolvasós set top box jöhet szóba. Ezekből jópárról lehet olvasni a PC World összehasonlító tesztjében.

Remélém segítettem.

13 komment

Címkék: usb választás top box tuner set dvb t

Ilyen kicsi tuner pedig nincsen!

2011.01.18. 15:05 :: ZimiOmega

De van, de van, de van! Legalábbis én láttam és le is fotózhattam az AVerMedia legeslegújabb és legapróbb USB-s DVB-T tunerét. Hogy pici, az talán látható is a fotón, meg az is, hogy kék. Na persze azért ez a pár centiméter a nettó méret, szükség lesz még antenna csatlakozóra, Sajnos ennél többet egylőre nemigen tudok róla, de szólok, amint további információhoz jutok.

Köszönet Cindy-nek, hogy hagyta lefotózni megjelenés előtt! :)

1 komment

Címkék: usb tuner dvb t avermedia

HBO DVB-T-n és 95 százalékos lefedettség

2010.12.01. 14:17 :: ZimiOmega

Lehet külön is HBO-t rendelni, az AH szerint jobbak lettek a vételi lehetőségek, talán érdemes még egy próbát tenni azoknak is, akik eddig nem láttak rá az adókra.


Mától 14 új telephellyel és a Kabhegyen kiépített adó korszerűsítésével 95 százalékosra nőtt (népesség tekintetében) a hazai DVB-T lefedettség. Érdemes lehet tehát egy újabb hangoló próbát tenni azoknak, akik eddig el nem ért területen tévéznének.

Eddig 10 fizetős csatornát lehetett nézni a MinDig TV Extra ügyfélkártyával és Conax dekóderrel. Ez azután is marad, de a csatornakiosztásba most már bekerült a HBO is, mely választható egymagában is az ingyenes műsorok mellé. A közlemény erre nem tér ki, de gondolom ugyanott szerezhetünk be HBO ügyfélkártyát, ahol MinDig TV Extrát.

Akciók is indulnak, ha veszünk egy MinDig TV matricás készüléket, akkor kapunk mellé egy fél éves MinDig TV Extra előfizetést. Ha pedig előfizetnénk egy évre, akkor féláron vehetjük meg a set top box készüléket (9900 Ft) vagy a Conax dekóderkártyát (4990 Ft). Utóbbira is szükség van ugyanis a MinDig TV matricás LCD és Plazma tévékhez, ha fizetős adásokat szeretnénk nézni.

A közlemény (lásd alább) szerint itthon 120 000 háztartás rendelkezik DVB-T vételre alkalmas eszközzel (TV, set top box, tuner, akármi.). Annyit lehet tudni, hogy elkelt ennyi kompatibilis készülék, de hogy ezek közül hány jutott külön-külön családhoz illetve hányat használnak, azt nem lehet tudni. Minden tévében van ma már szinte MPEG-4 tuner is, azokban is, melyeket rádugnak egy mozdulattal a kábeles vagy műholdas szolgáltató set top box masinájáta és soha ki sem próbálják rajtuk a DVB-T hangolást.

 

6 komment

Címkék: hbo magyar extra fizetős dvb t mindigtv paytv

Ami a tévékből hiányzik a MinDig TV Extrához

2010.09.14. 17:06 :: ZimiOmega

Sokan nem tudják, hogy kell még egy apróság a tévéhez, ha szeretnénk fizetős DVB-T csatornákat is nézni. A Smart DTV EuroCAM Conax CA modul az egyik legolcsóbb kompatibilis dekóder modul, kipróbáltam.

 

9 komment

Címkék: tv tévé interface matrica mindig extra dvb t common ci

Már százezren DVB-T-znek? Kizárt.

2010.08.24. 10:42 :: ZimiOmega

A hír túloz, szerintem inkább ennyien rendelkeznek valamilyen DVB-T MPEG-4 tuneres eszközzel. Persze mindenki az utolsó pillanatban rohan majd set top boxot venni.

Szólj hozzá!

Sharp AQUOS LE820 teszt (LC-46LE820E)

2010.08.12. 15:01 :: ZimiOmega

Kipróbáltam a Sharp egyik első négy alapszínű televízióját, merthogy ebben is van DVB-T vevő, mely fizetős adásokhoz is használható

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv hd mindig lcd full extra sharp dvb t ci rgby

Miért fest ocsmányul a nagy LCD tévémen a digitális adás is?

2010.08.10. 12:55 :: ZimiOmega

Analóg, digitális és HD adás: új tömlőbe új bort. Tippek a jobb képminőséghez.

 

4 komment

Címkék: tv tévé hd analóg digitális top lcd box plazma set

Egységesebb tévévilágot teremt-e a DVB-T?

2010.08.06. 18:29 :: ZimiOmega

Aki nem bukott az MPEG-2 és MPEG-4 kódolás közti különbségen, az most már nem is igen fog. Egy kis tévé történelem, aztán (majdnem) örömteli konklúzió.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hdtv dvb t atsc isdb t dmb t/h

Augusztus 1-től jön a NeoFM a MinDig TV-n

2010.07.30. 11:15 :: ZimiOmega

Kereskedelmi FM rádiónak még nem volt ekkora lefedettsége. Eddig csak a közszolgálati rádióadók jöttek DVB-T-n, most egy ingyenes kereskedelmi csatornával bővül a kínálat. 

Sokan nem tartják fontosnak, de rádiózni is lehet DVB-T-n. Kicsit kényelmetlen a tévét járatni a hang kedvéért, de lehetséges. Ha nem a tévé, hanem külön set top box veszi az adást, akkor lehet egy kis energiát spórolni a dögnagy LCD vagy plazma TV kikapcsolásával. Persze aki noteszgépről, DVB-T tunerrel rádiózik, annak ez nem ad sokat a villanyszámlájához.

A hamarosan induló NeoFM műsorszolgáltató 88 százalékos lefedettséget kap, ami hamarosan 95-re ugrik, vagyis országszerte hallgatható lesz. Jelenleg 70 kilobites sávszélességen jön a műsor, vélhetően AAC kódolással. 

Visszás kicsit, hogy a Magyar Rádiónak még mindig nincsen szerződése az AH-val, illetve az is érdekes, hogy a digitális tévé egyből rádió is lett, közben pedig a DAB+ igencsak várat magára (kísérleti stációban van), a készülékek pedig méregdrágák. A tévé lesz a jövő rádiója?

 

A mérsékelten megváltozott csatornakiosztás alább áttekinthető:

 

 

Íme, a közlemény:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest – 2010. július 30.


Augusztus 1-jétől elérhető a NeoFM rádiócsatorna a MinDig TV országos digitális földfelszíni szolgáltatás szabadon fogható kínálatában

Az Antenna Hungária Csoport és az FM1 Zrt. között létrejött hosszú távú megállapodás alapján 2010. augusztus 1-jétől a NeoFM rádiócsatorna programjával bővül a MinDig TV országos digitális földfelszíni szolgáltatás szabadon fogható kínálata.

Az Antenna Hungária Csoport és az FM1 Zrt. hosszú távú szerződést kötött a Neo FM rádiócsatorna digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) platformon történő terjesztésére. Ennek értelmében a NeoFM digitális sztereo minőségű rádióprogramja 2010. augusztus 1-jén 0:00 órától lesz elérhető az országos lefedettségű – 88%-os lakossági lefedettség jelenleg, 95%-os 2010 decemberétől – MinDig TV digitális földfelszíni szolgáltatás szabadon fogható kínálatában, az „A” jelű multiplexen. A rádiócsatorna által igénybe vett kapacitás 70 kbit/s.


"Az Est Media Group számára fontos kihívás, hogy a portfoliójában lévő médiaeszközök vonatkozásában ne csak a tartalmi, de a folyamatos technológiai innováció is állandóan napirenden legyen. Éppen ezért különösen örülök annak, hogy a NeoFM „digitális jelenlétének” megteremtésével sikerült egy nem csak a rádiónk, de talán a teljes magyarországi rádiózás számára is előremutató megállapodást kötnünk az Antenna Hungariával. Az egyre több MinDig TV felhasználónak jó NeoFM hallgatást kívánunk" - mondta Kádár Tamás, az Est Media Group ügyvezető igazgatója.


"Üdvözöljük az FM1 Zrt. előrelátó döntését, amelynek értelmében a rádiós piac egyik legmeghatározóbb szereplőjeként aktívan részt vesz a magyarországi digitális átállás folyamatában. Jelentős áttörésnek értékelem, hogy az egyik legnépszerűbb rádiócsatorna, a NeoFM hosszú távú szerződés keretében elsőként csatlakozott a digitális földfelszíni platformhoz, ezáltal a NeoFM jelenlegi rádiós lefedettségi területén kívül is előfizetési díj nélküli, népszerű tartalmat kínál a MinDig TV szolgáltatást használók részére. Ez a lépés útmutatóul szolgálhat a többi meghatározó rádióműsor-szolgáltatónak, így például a Magyar Rádiónak, mely a mai napig nem kötötte meg a digitális földfelszíni sugárzásra vonatkozó műsorterjesztési szerződéseket az Antenna Hungária Csoporttal. Bízom benne, hogy az FM1 Zrt. lépése példaértékű lesz, és további rádiócsatornákkal bővülhet a MinDig TV szabadon fogható kínálata az elkövetkezendő hónapokban, ezáltal még többet kínálva a magyar állampolgároknak, függetlenül az anyagi helyzetüktől és lakóhelyük elhelyezkedésétől" – emelte ki Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.


Antenna Hungária Zrt. FM1 Zrt.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv rádió tévé mindig dab ah dvb t

Nem mindent garantál a MinDigTV matrica!

2010.07.21. 14:34 :: ZimiOmega

Ha fizetős DVB-T adókra vágyunk, akkor mást is néznünk kell még készülékvásárláskor a MinDigTV matrica mellett!

 

A hazai DVB-T indulása óta is visszatérő téma, hogy milyen készülékekkel lehet garantáltan igénybe venni a hazai szolgáltatást. Mivel elsők között itthon alkalmaztak MPEG-4 kódolást, mikor 2008. december elsejével elindult a kereskedelmi sugárzás ezért többen pórul jártak a Németországból, Olaszországból származó olcsó set top boxokkal, melyek csak MPEG-2 kódolású adásokat lehet fogni. (Emellett idegenből hazavásárolt termékekkel egyéb problémák is adódhatnak helyi viszonyok között.) Nem véletlen, hogy a hazai DVB-T, azaz a MinDig TV bábája, az Antenna Hungária kidolgozott egy matricás minősítőrendszert, ami megkönnyíti a vásárlók dolgát. Szakmai egyeztetés után kaphatnak engedélyt a forgalmazók a MinDigTV matrica használatára az adott készüléken, így amin a matrica látható, az garantáltan alkalmas a magyarországi használatra, megfelel a rendszerkövetelményeknek.

Ingyenes vételt igen, de Full HD látványt és
fizetős csatornákat már nem garantál a matrica

Garantálja tehát a matrica a működést, azonban nem maradéktalanul, azaz nem feltétlenül teljes minőségben. Nem részletezi az AH a pontos műszaki követelményeket, de a matrica jogosult készülékek listáját nézve találunk HD Ready tévékészülékeket, melyek tökéletesen fogják az adást, de a 720 vagy 768 soros panelek sosem lesznek képesek teljes részletességgel megjeleníteni az 1080 soros adást. Érdemes tehát tudnunk, hogy a matrica a vétel képességét garantálja, de nem biztosítja a rendszer minden extrájának használatát, így a MinDigTV Extra kompatibilitás is kérdéses.

Az ingyenesen elérhető műsorcsatornák

A MinDigTV Extra ugyanazt a DVB-T technológiát használja, mint a MinDigTV, egészen pontosan – 2010. júliusi állapot – 10 fizetős csatornát ad az ingyenesen elérhető adók mellé. Ezek a csatornák – az ATV, Hír tv, National Geographic, Film+, Cool, Sport Klub, Disney, Private Spice, FEM3 és AXN – kódolva kerülnek adásba, így csak akkor láthatóak a képernyőn, ha a vevőkészülék képes valamiképpen fogadni az előfizetői chipkártyát. Nem egy set top boxban beépítve megtalálható a Conax kártya számára fenntartott rés, a tévéken azonban rendszerint csak egy CI (Common Interface) aljzatot találunk, melybe magunknak kell megvásárolnunk a dekóder modult és ebbe csúsztathatjuk majd bele a szintén külön megvásárolandó MinDigTV Extra előfizetői kártyát. Sok készülék egyáltalán nem biztosít lehetőséget a kódolt vételre, ezek csak a 7 ingyenes műsorcsatorna vételére alkalmasak.

Fizetős csatornák – dekóderrel és ügyfélkártyával elérhetők

Akárhogy is, külön MinDigTV Extra matrica nem létezik, ezért ha fizetős csatornákra áhítozunk, akkor vásárláskor a MinDigTV matrica mellett a kártyaolvasó vagy a Common Interface aljzat meglétéről és alkalmasságáról is meg kell bizonyosodnunk, nem elég csak a matricát nézni.

Szólj hozzá!

Címkék: hd mpeg4 extra ready fizetős dvb t mindigtv dekóder

Panasonic TX-L32C20

2010.07.20. 16:54 :: ZimiOmega

Alap HD-Ready TV MinDigTV Extrához is, kellemes kis extrákkal.

 

Nem drága a Panasonic 32 hüvelykes tévéje és PC-s szemmel is érdemel egy kis figyelmet. Négy-öt centiméteres fekete kávát kapott 32 hüvelykes képátlójú készülék és hozzá illő ovális alakú talpat. A panel maga falra is szerelhető, igaz, bemeneteit nem a peremen, hanem a hátlapon alakították ki. Két HDMI csatlakozás, a 21 tűs Scart, komponens és kompozit valamint sztereo hang (RCA) bemenetek révén könnyen csatlakoztatható párhuzamosan a régi VHS felvevő, DVD rekorder vagy médialejátszó. PC csak komponens vagy HDMI csatlakozáson át illeszkedhet, mert a VGA és DVI bemeneteket kihagyták a tervezők, ez van (illetve nincs). Jó kis távirányító jár a készülékhez, kézre állnak a funkciók.

 

 

DVB-T-s szemmel lényeges, hogy ugyan csak egyetlen antenna aljzatot építettek ki, de ezen nem csak analóg, hanem a DVB-T adások is vehetők, beleértve a nagy felbontású M1 HD, M2 HD és Duna HD csatornákat is. (Na jó, így a világbajnokság után sokan már csak legyintenek, de lesznek még látványos sportesemények HD-ben ezeken az adókon.) Igazi hab a tortán, hogy Common Interface fogalattal is rendelkezik a készülék, ennek révén a nemrég indult MinDigTV Extra adásait is lehet nézni. Az ügyfélkártyát és a CI Conax dekóder modult persze külön kell beszerezni.

 

Hamarosan bemutatok egy használható CI Conax dekódert egy kisteszt keretében, elöljáróban annyit, hogy maga a Conax dekóder modul – ez PC-s irányból érkezett érdeklődők számára úgy néz ki, mint egy PC Card hardver és lényegében az is – már 15 000 Ft alatti áron megúszható, ehhez egy éves MindigTV Extra előfizetői kártya szintén kb. 13-14000 Ft, de kapható féléves előfizetés is.

 

 

Hasznát vesszük a beépített SDHC/XC kártyaolvasónak, ha fényképezőgéppel vagy memóriakártyás videokamerával készült fotókat vagy videofelvételeket kell lejátszani, ezek kényelmesen böngészhetők a képernyőn. Zokszó nélkül lejátssza a készülék az AVCHD felvételeket is, ilyeneket memóriakártyás videokamerával vagy például a Panasonic Lumix DMC-TZ7 fényképezőgéppel lehet rögzíteni, a 720p felbontású videók zökkenőmentesen jelentek meg. Általános médialejátszásra (pl. XVID, DivX) nincs lehetőség. A VIERA Link funkció révén (ez nem csak HDMI hanem SCART kapcsolat esetén is él) egyazon távirányítóval más Panasonic eszközök is kezelhetők, így végre csökken a távirányító kavalkád, ha a régi VHS vagy DVD felvevőt is üzemben kívánná valaki hagyni (én DVD felvevővel próbáltam ki, zökkenő nélkül).

 

 

Ebben az árkategóriában persze nem a legerősebb képjavító áramköröket építik be, így a gyengébb minőségű standard felbontású adásokkal és anyagokkal jobb eredményt adna egy drágább modell, de egyébiránt hozza a készülék az elvárt képminőséget. Valóban nagy nézőszöget és szép színeket biztosít az IPS-alfa LCD panel és – ellentétben a vegyes felhasználásra tervezett tévétuneres, TN LCD cellás monitorokkal – a TX-L32C20 alulról nézve is szép képet ad. Akinek Full HD felbontás kell, az akciósan találhat jobb tévét, de csak ha van még kb. 80 ezer forintja rá. Ha nem kell a Full HD felbontás, de kellene egy mindenes megjelenítő a nappaliba és hosszú távon kellene olcsón megoldani a tévézést MinDigTV Extra alapokon, akkor érdemes számításba venni a Panasonic TX-L32C20-t, nekem tetszett.

 

Gyári adatok

 • HD Ready LCD televízió, 32 hüvelyekes képátló

 • IPS-alfa LCD panel, 178 fokos látószög

 • 1366×768 képpont (16:9 oldalarány), Vreal 4 képjavító áramkör

 • Analóg PAL/SECAM, DVB-T és DVB-C vétel, Common Interface foglalat

 • AV, komponens video és HDMI (2 db) bemenetek, Scart csatlakozás (kétirányú)

 • Távirányító Viera Link funkcióval, SDHC/XC kártyaolvasó kép- és videolejátszással (JPG, AVCHD, MJPEG AVI)

 • 2×5 Watt egyutas alsó hangsugárzó, oldalsó fejhallgató csatlakozás, digitális audio kimenet (optikai)

 • 93 Watt teljesítményfelvétel (77 Watt átlagos, 0,3 Watt készenléti módban)

 • 798×551×217 milliméteres méretek és 11 kg tömeg állvánnyal

 

1 komment

Címkék: tv hdtv panasonic lcd extra ips dvb t mindigtv hd ready

Ingyen Full HD Foci-VB a MinDig TV-n

2010.06.09. 17:31 :: ZimiOmega

Nem a fizetős MinDigTV Extrán, hanem az ingyenes m1 HD és m2 HD csatornákon dől a sport. Autót is lehet nyerni MinDigTV matricával.

 

Péntektől, azaz 2010. június 11-étől a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás felhasználói HD-minőségben nézhetik a Dél-Afrikai Futball Világbajnokság mérkőzéseit az m1 HD és m2 HD csatornáin. A lényeg persze az, hogy ezt előfizetési díj nélkül tehetik meg, az érintett csatornák kódolatlanok, ahogy a 2008-as nyári és a 2010-es téli olimpia esetében is azok voltak.

Hogy ez kinek jó? Annak a sporkedvelőnek, aki nézi, no és talán a műsorcsatornák is jobb reklámbevételekre számíthatnak. Az Antenna Hungáriának pedig szerződéses kötelessége terjeszteni az „igét”, azaz elősegíteni digitális átállást. Az, hogy a DVD-T-n ingyen jön a foci és nagy felbontásban elég jó figyelemfelkeltő, sőt kifejezetten kedvet is csinálhat az átálláshoz. Személyes tapasztalataim szerint részben már csinált is, a hír hallatára egy kedves ismerősöm már kölcsön is kért tőlem egy alkalmas USB DVB-T vevőt. Egy erősebb PC és monitor, no meg egy DVB-T stick is elég az élményhez, persze a legkényelmesebb a nagyképernyős tévén nézni, ahogy a színes mezes népek rohangásznak a pályán. Nagy lázban lennék magam is, ha akár egy kicsit is érdekelne a foci, de nem érdekel. Azért valahol én is örülök, hogy nálunk már ilyen is van és ingyen.

A kedvcsinálás része az AH nyereményjátéka is. Az Antenna Hungária Csoport májusban elindította a MinDig TV foci-vb akciójának kommunikációs kampányát, ennek keretében azok között, akik MinDig TV matricás készüléket vásárolnak és számlamásolatukat visszaküldik, egy Citroen C3 személygépkocsi és egy Panasonic plazmatelevízió kerül kisorsolásra. Matrica lehet alkalmas TV-n vagy dekóderen, jelenleg 10 féle dekóder és 79 integrált televíziókészülék típus adja a matricás kínálatot. Az AH közleménye szerint jelenleg országszerte több mint 600 üzletben vásárolhatunk ilyen vevőeszközt.

Az AH célja, hogy a vásárlók számára megbízható üzleteket, akik hajlandóak folyamatosan részt venni a MinDigTV matricás eszközök forgalmazásában szakértői bolthálózatba szervezze. Most az Euronics országos bolthálózat – összesen 126 üzlet - csatlakozott a Hivatalos MinDig TV Üzlethálózat programjához. Az Euronicsnál a május végén elindult MinDig TV Extra kódolt, előfizetéses csatornákat kínáló szolgáltatására is elő lehet fizetni.

 

Nosza, ha valakinek kellene, íme a jelenlegi frekvenciakiosztás az ingyenes és a fizetős DVB-T-hez:

 

 

2 komment

Címkék: sport átállás hd ingyenes matrica extra fizetős mindigtv

Senkinek sem kell a digitális rádió?

2010.05.29. 10:37 :: ZimiOmega

Nem kell elkapkodni a DAB+ vevő vásárlását, mert az FM annyira jó, hogy senki sem akar többet a rádiózástól. Folyamatos viták folynak a háttérben az AH és a Magyar Rádió között.

 

2014 lenne a rádiós digitális átállás elvi határideje, de ez nagyon hosszan kitolódhat, mert úgy tűnik, hogy nincs kész üzleti koncepciója senkinek. Másrészt az emberek ugyanazt akarják, mint kezdetektől, szimplán hallgatni, így nincs igazi igény a továbblépésre. Nem is beszélve arról, hogy mibe kerül ma egy DAB+ vevőkészülék, kötve hinném, hogy a rádiót előszeretettel hallgató idősebb emberek megengedhetnek maguknak egy több tízezer forintos masinát a mostani 1500 forintos helyett.

 

A Vipcast.hu riportere érdeklődött a témával kapcsolatban Rozgonyi Krisztinánál, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökénél és Márton Györgynél, az NHH szóvivőjénél, érdemes meghallgatni a néhány perces hangriportot, link az alábbi képre kattintva:

 

 

 

1 komment

Csúszott a MinDigTV Extra, de már nem

2010.05.28. 10:17 :: ZimiOmega

Nem lehetett mindenütt dekóder kártyához jutni, de most már orvosolták a helyzetet az AH szerint.

Egy néhány napos komment nehezményezte, hogy a gyakorlatban még nem kaphatók a fizetős MindeigTV adásokhoz használható dekóderkártyák. Hivatalos forrásból, az Antenna Hungáriától ez a megnyugtató  válasz érkezett:

"Ami a csúszást illeti, a Photo Hall üzletekben eddig is hozzá lehetett jutni a kártyához, az Euronics hálózattal volt némi csúszás technikai okokból, de a mai naptól mind a 126 Euronics boltban hozzá kell hogy jussanak az érdeklődők a kártyához, illetve tudnak szerződést kötni. Ezen kívül az AH két budapesti ügyfélszolgálatán is elérhető, összeségében tehát több mint 200 helyen lehet szerződni a MinDig TV Extrára országszerte."

Reméljük minden zökkenőmentes lesz ezt követően, de ha mégsem, akkor feltétlenül várjuk a kommenteket!

 

2 komment

Címkék: extra ah dvb t mindigtv

Itt a fizetős DVB-T 10 csatornával

2010.05.18. 12:32 :: ZimiOmega

Miért éri meg a Viasat 3-nak nem benne lenni a kínálatban? Rejtély.

 

Nagyon sokan kevesellték a DVB-T-n elérhető csatornák számát, most végre itt a felmentő fizetős csatorna sereg. Az Antenna Hungária MinDig TV Extra néven elindítja előfizetéses DVB-T szolgáltatását .

Jó, de hol a Viasat3 és a HD?

Az új szolgáltatás a MinDig TV szabadon fogható 7 csatornája mellett további 10 (viszonylag) népszerű tematikus csatornát kínál az érdeklődők számára. Ezek a csatornák National Geographic, az AXN, a Film+, a Cool, a Sport Klub, a Disney Channel, a FEM3, a Hír TV, az ATV és a Private Spice. A szabadon fogható csatornákkal (RTL Klub, TV2, m1 HD, m2 HD, Duna TV HD, Duna II Autonómia, euronews) együtt ezáltal már 17 tévécsatorna műsora érhető el a digitális földfelszíni televíziós platformon.

Szép a kínálat és főleg színes, de felvet két kérdést. Egyrészt hol van a nagyok, legalábbis a TV2 nézettségét egyre inkább ostromló és a Cég Hangja kapcsán aktuálisan is országos érdeklődéssel övezett Viasat 3, azaz hogy jut el a néphez a Két pasi és egy kicsi folytatása a jövőben? Talán fizet nekik valaki azért, hogy csak kábelen lehessen nézni őket és kihagyják a két év alatt államilag garantált nézőszám növekedést? Másrészt, a szép számú adó közül hogy lehet, hogy egyik sem HD, legalább a gyönyörű természetfilmei miatt közkedvelt National Geographic lehetne ingyenes.

700 forint alatti havidíj akcióban

Persze lehet, hogy a HD már nem férne bele havi 700 forintba és a szűkös frekvencia kínálatba sem. A június végéig érvényes akció keretében a MinDig TV Extra bruttó 699 forintos havidíjért elérhető, mely egy év hűségidő vállalása és bruttó 2899 forintos aktiválási díj megfizetése ellenében vehető igénybe a hűségidő első hat hónapjában. (Magyarán nem a vásárláskor indul a felhasználás, hanem regisztrációkor.) Az új szolgáltatásra az AH szerződött értékesítési partnereinél is elő lehet fizetni. Érdemes felkeresni a MinDigTV Extra szolgáltatás honlapját is.

Az ügyfél szabadon dönthet arról, hogy határozatlan idejű szerződés keretében havi számlázást választ, vagy pedig határozott idejű szerződést köt és 3, 6 vagy 12 hónapra előre kifizetett előfizetési díjat tartalmazó (pre-paid) kártyával veszi a MinDig TV Extra kódolt adásait. Utóbbi esetben az akció keretében az AH további kedvezményeket biztosít az előfizető számára, a 3 hónapra érvényes kártya bruttó 5999 forintba, míg az egy évre érvényes bruttó 13 999 forintba kerül. (Ezek már nem akciós, hanem normál árak, így egyelőre az akció éri meg jobban.)

Marad a 7 ingyenes műsoradó, azaz szabadon fogható DVB-T csatornákért továbbra sem kell előfizetési díjat fizetni és regisztrálni sem kell.

Mi kell hozzá?

AMi eddig, csak fogadjon dekóder kártyát. A MinDig TV Extra szolgáltatás vételéhez megfelelő antennára és egy dekóderes (Conax-kártya fogadására képes) DVB-T MPEG-4 beltéri egységre (dekóderre), esetleg DVB-T MPEG-4 tunert tartalmazó CA-modullal integrált televíziókészülékre van szükség. Továbbra is javasoltak a MinDig TV matricával ellátott készülékek. A szolgáltató által biztosított kódkártya aktiválása telefonon történik.

Alkalmas MinDigTV Extra kompatibilis készülék például az Alcor HD2000

 

Viszlát, Terra+, éljen a MinDigTV Extra!

A MinDig TV Extra szolgáltatás elindulásával megszűnik az AH által eddig nyújtott Terra+ csomag értékesítése, mellyel az ATV és Hír TV műsorát lehetett fogni egy előre megvásárolt kódkártya segítségével. A jelenlegi Terra+ felhasználók továbbra is hozzájutnak a fenti két csatornához, no és nem beszélhettünk túl nagy felhasználói táborról. Ráadásul a Terra+ két csatornája hatezer forintba került egy évre, a kettőből politikai beállítottság szerint választottak a nézők, így gyakorlatilag egy csatornáért fizettek ennyit, tehát a MinDIgTV Extra ajánlata nagyságrendekkel kedvezőbb.

14 komment

Címkék: terra extra dvb t mindigtv dekóder

Helyet csinál az AH a fizetős DVB-T csatornáknak

2010.05.10. 13:42 :: ZimiOmega

Semmi nagy dolog, csak másik frekvenciára költözik a RTL Klub, a TV2 és az euronews. A hangolás sok készüléknél automatikus.

 

Holnaptól nem ugyanott jön be néhány adó, ahol eddig. Az ezidáig a C multiplexen szolgáltatott RTL Klub, TV2 és euronews műsorcsatornák ezentúl az A multiplexre költöznek. Sok beltéri egység észreveszi és iktatja a változást, de a legrosszabb esetben is – mondjuk egy USB-s DVB-T vevőnél – csak újra kell kerestetni a csatornákat.

 

Nem titok, hogy azért került sor a változtatásra, hogy új másorcsatornáknak csináljon helyet az Antenna Hungária. A C muxon tehát jön valami érdekes hamarosan, de hogy ez újabb előfizetős csatornákat, HD tartalmat vagy esetleg a foci bajnokságot jelenti 3D HD-ben, az még kérdés. Utóbbi esetben nem sokan nézhetjük majd, de maga a lehetőség mindenképpen érdekes lenne.

 

Íme az új frekvenciatáblázat:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: beltéri vétel dvb t.csatorna

Annyi a Pannon mobiltévének

2010.04.16. 15:58 :: ZimiOmega

Nem csoda. Ennyi pénzért inkább a szemhéjam belső felületét nézném. 

Nagyon nagy volt az optimizmus annak idején a 3G mobil hálózattal kapcsolatban, hogy az milyen jó és akár tévézni is lehet majd rajta. Hát lehet, de nem olcsón, az biztos, mert még a szolgáltatónak sem éri meg.

Legalábbis a Pannon – aki amúgy már majdnem Telenor – racionalizál, leépít és mivel nem érte meg neki a tévét biztosítani mobiltelefonra, ezért kikapcsolja az egészet, bocs. Megjegyezném, hogy 69 forintos percdíjért lehetett csak tévézni, ami nem kevés, konkrétan én még a legjobb komédiát is végigsírnám, ha ennyit kéne kiadnom azért, hogy nézhessem bélyegméretben.

A Népszabadság szerint már csak párszázan vették igénybe a szolgáltatást. A Pannon ezt annak tudta be, hogy az emberek otthoni, karosszékes tevékenységként tekintenek a tévézésre, a rövid videókat meg megnézik a sima mobil internet kapcsolat révén a YouTube-on, vagy akárhol. Hát igen, bizonyára mit sem számít, hogy iszonyat drágán lehet így tévézni.

Pár éve, 2007-ben lelkesen indult a kísérleti DVB-H sugárzás itthon és úgy tűnt hogy lesz valami. SEMMI! Aztán azóta sem látok egyetlen szolgáltatót sem – nemrég néztem végig az oldalaikat – aminél előfizethetnék mobil tévére. Ez jóval olcsóbb, mint a mobilnetes IPTV, mert ugyanúgy adják, mint a DVB-T-t csak kisebb felbontásban. Én ezt szeretném nézni, de – javítsatok ki, ha tévednék – egyszerűen nem tudok rá hol előfizetni, ráadásul a villamoson nemigen, a metrón meg egyáltalán nem lehet fogni, pedig ott lenne érdemes. Ha olyan helyen állok épp, ahol már van net meg rendes tévé, akkor már nincs mobiltévére szükség egy kicsit sem.

Megjegyzem, hogy ha a DVB-T-t lehet ingyen adni, akkor a DVB-H-t pont ugyanúgy és néznék is az emberek. Itt mindenképpen SIM kártyához tervezik kötni a vételt, mert így tudnak az üzletbe a mobilszolgáltatók is bekapcsolódni telefonnal, fizetős csatornákkal. De nem biztos, hogy ez lenne a legjobb, illetve hogy itthon erre egyáltalán van fizetőképes kereslet. Már sok éve is láttam a CeBIT kiállításon olyan kis kütyüket, mint egy nagyobb iPod és frankón lehetett rajtuk DVB-H-t nézni, pedig nem telefonok (azóta ezeket megette a fene). Persze az nem üzlet. Így most legalább a reklámok sem jutnak el több emberhez és kütyüket sem vesz a nép, mulatni sem mulat a tévén, úgyhogy mégannyi üzlet sincs.

Lehet, hogy a fejesek egyes cégeknél úgy okoskodtak, hogy a DVB-H beindítása előtt még jól kiaknázzák a mobil IPTV lehetőségeit? Hát nem jött össze és még ha nyugati fizetésem lenne is meggondolnám, hogy egy perc zanzásított élvezetért ennyit kiadjak. Kicsi ország, kicsi pénz, túl sok és jónéhány túl pénzéhes vezető, már bocsánat (ezt nem kifejezetten erre az esetre és nem ennek a cégnek a vezetőjére értem). Ez jutott.

Itt a ComputerWorld cikke a témában, mely a Népszabadság anyagaira hivatkozik:

http://computerworld.hu/megszunteti-egyik-szolgaltatasat-a-pannon.html

 

 

 

 

13 komment

Címkék: mobil telefon tévé hülye dvb t dvb h

Csinos és ütős DVB-T tuner az AVerTV Volar HD Nano

2010.04.14. 18:30 :: ZimiOmega

Nem csak a vevő, de a távirányító is Windows 7 kompatibilis.

 

Akad néhány használható mini DVB-T vevő a piacon, de ritkaság számba mennek a mutatós darabok. A sajtófotók alapján az AverMedia Mac-szégyenítően eltalálta az egyszerűség és a stílus keverékét amikor a megalkotta az AVerTV Volar HD Nano-t. 

Persze a szépség nem minden, valamit érdemben fel kell mellette mutatni, hiszen számos hasonló eszköz elérhető a piacon. Ezért aztán a DVB-T vevő maga ugyan apró, de a mellékelt távirányító az cseppet sem az, nem a mobil használat, hanem a használhatóság jelenthette az első szempontot, amikor emellett döntöttek. A stílusos, az USB vevőegységhez stílusban illő távvezérlőn nem csak díszítő elem a színes Windows MCE logó, hanem azt jelzi, hogy ezzel bizony nem csak az AverTV alkalmazást, hanem a Windows 7 vagy Windows Vista Premium illetve Ultimate kiadásaiban megtalálható Media Centert is lehet távirányítani. Ez bizony nem jellemző általánosan a vevőkhöz mellékelt távirányítókra, pláne nem az olcsó tunerekre, hanem különlegesség. A specifikációkban tehát ott olvasható a Windows Media Center Additional Qualification (WMC AQ) megfelelőség, ami a licenc díj miatt kicsit biztosan terheli a prémium kategóriás tuner árát, szóval a Volar HD Nano nem lesz olcsó.

 

A dobozban is főhelyet kapott a távirányító

A gyártó közleménye azt ígéri, hogy az USB egységbe épített infra jelfogó elég érzékeny és nagy befogó szögű, így nem csak kis távolságból, hanem kényelmesen, karosszékből is távvezérelhetjük vele a gépet. Hogy a PC hátsó USB kapujába csatlakoztatott tuner is veszi-e a falról visszaverődő parancsokat, az még kérdés, de ezt hamarosan ki fogom próbálni és az eredményt persze nem titkolom el.

5 komment

Címkék: tv usb vevő távirányító stick dvb t avermedia mce

AverTV Capture HD teszt

2010.04.02. 09:46 :: ZimiOmega

DVB-T, analóg és FM vétel. A HDMI bemenet révén konzolos meccseket nyomhatunk fel HD-ben a YouTube-ra! Az egyik HDMI aljzat nem az, aminek látszik. Amúgy nagyjából minden OK, ha befértünk a gépházba.

Fenntartom, amit eddig írtam, tényleg érdekesség a javából az AverMedia AVerTV Capture HD. A PCI-Express kártya hibrid (analóg és DVB-T) vevőként szolgál és számos egyéb bemenete mellett HDMI jelből is képes „digitalizálni”, ami persze nem digitalizálás, hiszen eleve nem analóg jelről van szó. Mindegy, a lényeg, hogy HDMI-s eszköz is szolgálhat bemenetként, így elvileg adott a lehetőség, hogy újabb generációs játékkonzol vagy médialejátszó képét is viszontláthassuk a PC képernyőjén vagy akár rögzíthessük is.

Na de azért nem olyan egyszerű ez, akadhatnak döccenők, bár ez attól függ, milyen alaplapba próbáljuk beilleszteni a kártyát, ami 1× PCI-Express csatlakozású. Ez az ajzat nálam a legelső a sorban, így a kártya vége épp hogy nem ért hozzá a chipset hűtőhöz, a biztonság kedvéért több réteg szigetelőszalagot ragasztottam fel oda, ahol esetleg érintkezhet a hűtő a kártya forrasztásaival. Sikerrel jártam, a hardver elindult.

Elsőre úgy tűnhet a kártya csatlakozóit szemlélve, hogy két HDMI és egy antenna bemenet van rajta. A leírásból és az egyik aljzatra ragasztott figyelmeztető matricából is látszik azonban, hogy csak az egyik HDMI, a másik speciális aljzat a 10 ágú kábelkorbácshoz. Ez nem szado-mazo eszköz, pusztán a különféle bemeneteket és a távirányító infra vevő csatlakozását biztosítja. Rendelkezésre áll kompozit, S-Video és komponens YPbPr video bemenet is, utóbbi nagy felbontású jelet (1080i vagy 720p) is fogad. A dokumentációból is látszik, hogy külön hang bemenet jár a komponens és az S-Video/kompozit képi inputhoz, így kényelmesebben lehet majd váltani a különféle források között.

A teszt során a tetőantennával jó minőségben, stabilan bejött minden DVB-T adó, a nagy felbontásúak is. A T-Home analóg csatornáit is megtalálta a tuner, persze közben át kellett csatlakoztatni az antenna kábelt mert csak egyetlen antenna csatlakozó van a kártyán. Az analóg vétel minősége most nem tűnt kiválónak, csak jónak – az eddig tesztelt AverMedia tunerekénél kicsit keményebbnek tűntek a színek. FM rádióként is használható a kártya, persze ez újabb átcsatlakoztatást kíván, de FM huzalantenna legalább van a csomagban.

OK, akkor rátérek végre a HDMI bemenetre. Ezzel valóban be lehet szedni MPEG-2 kódolással az 1080i videókat, a kép ugyanúgy megjelenik az Aver MediaCenter ablakában vagy teljes képernyőn, mint más forrás esetében. Csak akkor tudjuk rögzíteni a képet, ha az nem HDCP védett. Ez játékkonzoloknál nem gond, de a médialejátszók esetében meg kell elégednünk a video megtekintésével, nincs lehetőség felvételre.

Ki lehet viszont rakni kis képernyőre (PiP) a tévét és nagyra a HDMI (tipikusan játékkonzol) képét vagy akár fordítva. Ez jól jön azoknak, akik két végén égetik a gyertyát és lenyomnak még egy gyors FPS patit, míg várnak arra, hogy elkezdődjék a Dr. House. Vagy akármi. Nem mellékes lehetőség, hogy rögzíteni lehet a konzolon a játékok menetét, így egy végigjátszást vagy emlékezetesebb csoportos küzdelmet HDminőségben (nagy felbontású vérontás) tárhatunk a YouTube vagy más videomegosztó oldalak közönsége elé.

Van azért néhány tökéletlenség. Nem mindig egyértelmű az Aver MediaCenter kezelőfelülete, és a távirányító sem a történelem legkezesebbje, nem tudtam vele indítani és leállítani az alkalmazást. Jó lenne, ha kicsit kisebb, azaz rövidebb lenne a kártya. Az rendben, hogy félmagas és slim házakba is befér, de a mai alaplapokon útjába akadhat ez-az.

Igazi mindenevő az AVerTV Capture HD. Aki a PC-t és a hozzá kapcsolt monitort tartja az otthoni szórakoztató eszközpark központjának, annak nagyon jó választás, különösen játékkonzol képének rögzítéséhez, hogy a legjobb meccsek nagy felbontásban kerülhessenek fel a YouTube-ra. Itthon egyelőre nem kapható, külföldi webshopokban 116 fontért vesztegetik.

 

3 komment

Címkék: youtube hd hibrid tuner 1080i 720p dvb t avermedia mpeg 2

Még mindig hibahatár alatt a DVB-T

2010.03.11. 16:18 :: ZimiOmega

Miért fogynak a tetőantennák, ha olyan pozitívan állunk az átálláshoz?

 

A digitális átállás monitoringból kiderül, hogy kicsit több az IPTV, de bármilyen szomorú, de mérési hibahatár alatt a DVB-T hasnzálata. Ami még talán látszik, hogy az emberek egy része próbál spórolni, mégpedig úgy, hogy nem fizet elő kétféle tévére, csak a lakások 6%-ában van mondjuk kábeltévé és műhold is.

 

Ami meglepően ellentétes az állítólag haladó digitális átállással, hogy az utóbbi egy-két évben igen jelentősen csökkent a tetőantennát használók száma. Még a 2009-es első és második félévi felmérés között is esett ez a szám, holott ebben az időszakban már rendelkezésre állt jó néhány DVB-T-n sugárzott adó. Hiába jöttek a kimutatások az Antenna Hungáriától, hogy milyen sokan tudnak már az átállásról és hogy egyre több embernek van MPEG-4-es DVB-T vevője vagy tévéje, úgy látszik, hogy ezeket csupán megvették az emberek vidéken, de nem vetették be, inkább előfizettek valami kábeles tévére. „Pozitívan ítéli meg a lakosság a digitális átállást”- ez a címe az NHH mai jelentésének. De annyira azért nem pozitívan, hogy át is álljanak. Hiszen a kimutatásban még mindig nem szerepel kedvenc DVB-T-nk mivel annak elterjedtsége az egy százalékos statisztikai hibahatár alatt van.

 

 

Hol csúszhatott hiba a digitális átállásról való tájékoztatás című képletbe? (Már attól eltekintve, hogy az egész bulit késve szavazta meg az Országgyűlés.) Talán több csatorna kéne? (szerintem igeeen!) Egyszerűen nem hiszik el az emberek, hogy ingyen is kaphatnak valamit? Ja, hogy el lett kúrva a budapestiek jókedve a bolhafingnyi térerővel? Az például biztos. Ekkora változásokhoz mondjuk évtizedek álltak rendelkezésre régen (rádió, aztán arról tévére váltottak, aztán színesre, videóra, dvd felvevőre), aki 35 éve így nézte a tévét, az nemigen akar változtatni. Manapság tehát még a késésekkel együtt is igen hamar, pár év alatt végbemegy az, ami régen 20 évig tartott.

 

A magam részéről, ha vidéken laknék egy masszív tetőantennás házban, akkor bizony – amellett, hogy előfizetnék a lehető legcombosabb internet hozzáférésre – nem adnék ki pénzt a tévézésért. Válság van, vagy mi, nem? Ahogy nézegettem az EPG-n a királyi csatornák műsorkínálatát, vannak érdekes, elgondolkodtató filmek és olykor még magazinok is (most nem a TV2-re meg az RTL-re gondoltam!). Ha felmenne a TV3 is DVB-T-re, esetleg az Ozone csatornák is, akkor már lebeszélni is nehéz lenne arról, hogy lemondjam a kábelt.

 

Itt a közlemény, ami egyébként még sok egyéb érdekességet tartogat és mazsolázok is belőle a napokban. Ja és arról is érdemes lenne olvasni, hogy ugyan ki fog digitálisan rádiózni, ha a készülékek ilyen drágák? Hol a mobiltévé, mert én csak mobil IPTV ajánlatokkal szembesülök, DVB-H-val nem. Na de ezt is feszegetjük még, mint kismajom a pofonosládát.

 

Pozitívan ítéli meg a lakosság a digitális átállást

 

A digitális rádiózás  és a mobiltévé népszerűsége még jelentősen elmarad

a digitális televízióétól 

 

A lakosság többsége pozitívan ítéli meg a digitális átállást, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megbízásából az Ariosz Kft. által elkészített és immár második alkalommal publikált digitális átállás monitoringból. A reprezentatív kutatás alapján évente kétszer kiadott jelentés adatfelvétele 2009 októberében és novemberében zajlott, összesen 1500 háztartást megkérdezve személyes interjúk keretében a televíziózással, rádiózással és mobiltévézéssel kapcsolatos témákról. 

A digitális átállás keretében 2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televízió vételi mód és helyébe a jobb kép- és hangminőséget, nagyobb szolgáltatásválasztékot nyújtó, a korlátos erőforrással, az ország számára rendelkezésre álló frekvenciakészlettel való hatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő digitális földfelszíni televíziózás lép. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg még a földfelszíni analóg adást nézőknek 2011 végéig valamelyik másik televíziózási módra kell áttérniük. 

Televíziós platformok és előfizetések 

Kábelen keresztül tévézik hazánk lakosságának legnagyobb része – mintegy 4 millió háztartásból 2,392 milliónál érhető el televíziós adás ily módon. Az egyedi műholdas és a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni televíziózás elterjedtsége az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent, míg az előfizetéses műholdas és az IPTV-szolgáltatás részesedése tovább nőtt. Továbbra is a lakosság 1,4 százaléka nem tévézik, csökken a platformok kereszthasználata, már kevesebb, mint 6 százaléknyi az olyan háztartás, ahol egynél több platformon tévéznek. A platformok közül a földfelszíni digitális televíziózás (azaz a DVB-T vételi mód) még nem éri el az 1 százalékot, ezért a kutatás statisztikai hibahatára miatt arra platformhasználati számot nem lehet adni. 

820 ezer háztartásban elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. Ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos földfelszíni tévécsatornákat, köztük a közszolgálati m1-et csak ilyen módon érik el. 

Az előfizetéses műholdas szolgáltatások sikere elsősorban a kisebb településen élőknek „köszönhető”, ezeken a területeken ugyanis a kábeltelevíziós ellátottság jelentősen elmarad a nagyvárosokétól. Esetükben 28 százalék volt ezen platform elterjedtsége a kábel és az IPTV 42 százalékával szemben, míg a fővárosban közel teljes a kábel és az IPTV dominanciája (84 százalék), az előfizetéses műholdas tévé szerepe pedig szinte elhanyagolható (6 százalék). Szintén a kistelepüléseken a legjellemzőbb a földfelszíni televíziós vételi mód – 100-ból 30 háztartásban használják ezt a technológiát, bár érdemes megjegyezni, hogy 2005-ben még 52-ben tették ugyanezt. 

Digitális átállás 

A digitális televíziózás részaránya folyamatosan emelkedik a televízió-vételi módok körében, 2009 végére már háztartások egynegyede (26 százalék) használt digitális platformot. 

Az analóg sugárzás 2011 végén történő leállásáról (az analóg lekapcsolásról) 4,6 millióan tudnak (a lakosság 56 százaléka), és 3,4 millióan hallottak arról (a lakosság 42 százaléka), hogy az ország egyes területein már jelenleg is fogható a digitális adás.  

A digitális átállás megítélése javult, a korábbi 44 százalékkal szemben tavaly ősszel már a lakosság 49 százaléka ítélte meg pozitív módon a folyamatot, sok volt a semleges vélemény is, míg negatívnak csak minden tizedik ember (12 százalék) értékelte az átállást.

Nem meglepő módon az átállás elsődleges érintettjei, a jelenleg televíziót analóg földfelszíni módon, szoba- vagy tetőantennával nézők, akikre mindez konkrét feladatot ró, kevésbé ítélik meg pozitívan a jelenséget. 

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy már minden második felnőtt (a lakosság 52 százaléka) tisztában van azzal, hogy a régi készülékekhez dekóder kell a digitális földfelszíni adás vételéhez, azonban a dekóder nélküli vételre alkalmas televíziókészülékeket a felnőtt lakosság fele, míg az elsődlegesen érintettek háromnegyede nem tudja, miről lehet felismerni. Minden harmadik felnőtt (a lakosság 34 százaléka) tévesen úgy gondolja, hogy az átállás miatt a jövőben fizetni kell a jelenleg ingyenesen elérhető csatornákért. 

Az Antenna Hungária kommunikációs kampányának hatása többek között a MindigTV logó ismertségével is mérhető: közel duplájára, 20-ról 39 százalékra nőtt az emblémát ismerők száma. Közülük legtöbben a tévében (reklámokban) találkoztak a digitális földfelszíni adás szimbólumával. Valószínűleg a reklámoknak köszönhető, hogy az átállással kapcsolatos elsődleges várakozás a jobb képminőséget érinti – a megkérdezettek közel kétharmada (65 százalék) számít erre a pozitív változásra.  

Rádiózás 

A kutatás megállapította, hogy az ország felnőtt lakosságának 82 százaléka, 6,715 millió fő szokott rádiót hallgatni. Közülük csak minden tizedik, 620 ezer ember hallgat interneten rádiót – 69 százalékuk ugyanazokat, mint a földi sugárzás során, és csak 14 százalékuk szakad el ebben a tekintetben a hazaitól és választ külföldi adókat. A digitális rádiózásról alig több mint minden hatodik ember hallott (17 százalék), számuk stagnált az elmúlt időszakban.  

Mobiltelevízió 

A „legfiatalabb” tévés platformról, a mobiltévéről a felnőtt lakosság közel fele, egész pontosan 46 százaléka hallott már, azonban mindössze 95 ezren valószínűsítik, hogy elő is fizetnének rá.  

A mobiltévé használat iránt nyitottak körében közel kiegyenlített az arány a hagyományos televíziózással megegyező lineáris (azaz „azt nézem, amit épp adnak” típusú) és az internetes használathoz hasonlító nem lineáris (azaz „akkor nézem, amikor ráérek” típusú) szolgáltatást preferálók között.

 

Budapest, 2010. március 11.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: dvb t antenna kábel iptv műhold satellit tévé rádió tetőantenna

Nőtt a digitális tévé előfizetések száma, de mi van a DVB-T-vel?

2010.03.02. 18:42 :: ZimiOmega

Itt a dvb-t blogon főleg az ingyenes digitális földfelszíni adásokról olvashattok, de azért több nap, mint kolbász. Most annyira futja időmből, hogy beollózzam ide a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felmérését. Eszerint nem is olyan lassan, de biztosan terjednek a digitális tévé előfizetések égen földön és levegőben (szatellit és AM micro), és persze csökken az analóg felhasználók száma. A jelentés 800 000 háztartásban határozza meg a tetőantennás (szerencsésebb esetbn szobaantennás stb.) tévézőket, de őket nem bontja meg digitális és anlóg táborokr, szóval az a gyanúm, hogy ugyan az eladott DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőeszközök számát az eladási statisztikákból kiszűrik, de nem mérik, hogy ténylegesen hány helyütt használják is őket. (Sok nagyképernyős tévében analóg és DVB-T MPEG-4 tuner is van, de hogy a kedves vevő melyiket használja, azt már nem köti senkinek az orrára.)

Ahogy elnézem, nagyrészt igen szép munkát végzett a DVB-T átállással az AH, ám beleborult a cukor a húslevesbe. A gyenge budapest környéki jelerősség elvette a próbálkozók kedvét, a botantennát akárhová is dobhatták-dughatták és a szobaantenna is csak dísznek volt jó. Február óta ugye egy nagyságrenddel javult a helyzet, de az első benyomás már megvolt úgyis. Most lehet egy kis pénzt költeni, hogy azok a technikai érdeklődésű emberek, akik egyszer már leírták a dolgot újra neki merjenek fogni egy próbánk. Persze ehhez kéne egy kisebb kampány mondjuk IT szaklapokban, ahol én még nem is emlékszem láttam-e dévébétés hirdetést. Remélem még fogok.

Itt a közlemény:

 

2009-ben jelentősen nőtt a digitális televíziózás részaránya

 

 

A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő hálózatában 2009 decemberében 23 ezerrel 1,141 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből.

 

A gyorsjelentés a tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. Az NHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül közel hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók – Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., Zelka ZRt., TARR Kft., TvNetWork NyRt., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Antenna Hungária Zrt. és HD Platform Kft. – december végén összesen 2,489 millió előfizetést tartottak nyilván, 17 ezerrel többet, mint egy hónappal korábban.

Az NHH az első televíziós gyorsjelentést 2009 áprilisában adta ki. Áprilistól az év végéig a jelentésben szereplő szolgáltatók összes előfizetéseinek a száma 67 ezerrel nőtt, ezen a számon belül 152 ezerrel emelkedett a digitális televízióra előfizetők és 84 ezerrel 1,349 millióra csökkent az analóg kábeltévére előfizetők száma.

Decemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 45,8 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a novemberi 45,2 százalék és a 2009 áprilisi 40,8 százalék után.

A digitális előfizetéseken belül 2009 decemberében 374 ezerről 389 ezerre nőtt a kábeltelevízióra, vagy IPTV-re előfizetők száma és 8 ezerrel 752 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. Decemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül az áprilisi 12 százalék és a novemberi 15,1 százalék után 15,6 százalékra nőtt a digitális kábeltévére, vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése áprilisban 28,8 százalékos, november végén 30,1 százalékos, 2009. december végén pedig 30,2 százalékos volt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatás részesedése áprilisban 59,2 százalékos, novemberben 54,8 százalékos, év végén pedig 54,2 százalékos volt.

A műholdas szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi – ide sorolva az Antenna Hungária (AH) által működtetett előfizetéses vezeték nélküli szolgáltatást is. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése a novemberi 51,1 százalékról decemberben 49,4 százalékra csökkent, a UPC-é 24,6 százalékról 24,7 százalékra, a Magyar Telekomé pedig 19,1 százalékról 20,8 százalékra emelkedett.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 1,728 millióról 1,738 millióra emelkedett, ezen belül az analóg előfizetések száma 5 ezerrel csökkent, míg a digitális előfizetések száma 15 ezerrel nőtt. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 35,3 százalékról 35,0 százalékra csökkent, a második Magyar Telekom részesedése 21,6-ről 21,8 százalékra, a harmadik DIGI-é pedig 12,1 százalékról 12,2 százalékra nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, a novemberi 32,1 százalék után december végén 31,9 százalékos piaci résszel. Decemberben a második DIGI piaci része 23,9 százalékról 23,4 százalékra csökkent, míg a harmadik Magyar Telekom (T-Home) 20,8 százalékról 21,5 százalékra növelte részesedését.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv tévé digitális előfizetés mikrohullám televízió tuner műhold antenna dvb t szatellit dvb h dvb c dvb s tetőantennás

Alcor HD-2000 DVB-T set top box

2010.02.26. 17:40 :: ZimiOmega

Felvenni lehet vele USB meghajtóra, de valahogy sikerülhetett volna jobban is.

 

Kis méretű, változattól függően sötét vagy ezüst-szerű burkolatba zárt készülék az Alcor HD-2000. Conax dekóder modult is tartalmaz a készülék, így Terra+ előfizetői kártya birtokában a fizetős adásokat is lehet nézni vele. Az előlapi kijelzőn olvasható csatorna száma és néhány visszajelző ledet is elhelyeztek itt. Nem mondom, hogy szép masinát alkottak, inkább olyan közepes megjelenésűt.

 

 

 

 

A doboz hátoldalán ott a HDMI és a SCART aljzat mellett a kompozit, komponens kimenet is, a hangot analóg és digitális formában (S/PDIF) is le lehet venni..A hátul elhelyezett USB csatlakozó révén extra lehetőség az USB háttértár csatlakoztatása, ami nem csak a firmware frissítések telepítését teszi lehetővé, hanem a DVB-T adás felvételét, valamint JPEG és MP3 lejátszást is. Érdemes flash USB meghajtót használni, az nem igényel nagy tápellátást.

 

 Gond nélkül hangolt és működött a készülék, de ugyanazzal az antennával kissé alacsonyabb jelminőséget jelzett a szokásosnál. A menüben a magyar nyelv is kiválasztható, ha valami nem megy, akkor a színes képernyőképekkel illusztrált, tényleg minőségire sikeredett magyar nyelvű kézikönyvben megtalálhatjuk a választ.

 

Itt még nem állítottam be a magyar nyelvet, így
a műsorújság fejléc-szövegei angol nyelvűek.

 

Minden egyszerű, amíg maradunk az alapfunkcióknál, de a felvételkészítéssel vannak kezelési anomáliák. Több menüszint mélyen találjuk csak meg a felvett műsorok menüjét és felvétel, valamint lejátszás közben folyamatosan megjelenik az arra figyelmeztető, nem kicsi felirat a képen, ami eléggé agybaj. Azt gondoltam, hogy az USB-ről majd PC-re másolhatom és ott is megnézhetem a felvételeket, ez elvileg lehetséges is, TRP kiterjesztésű fájlokba kerülnek a felvételek. De ezeket más modellektől eltérően semmilyen alkalmazással nem sikerült lejátszanom, úgy tűnt, hogy csak az Alcor HD-2000 maga képes a visszajátszásukra. Ha tévedtem volna és csak nem találtam meg a megfelelő módszert, akkor javítsatok ki, kérlek.

 

Na, ezt a lejátszás (és felvétel) feliratot kihagyhatták volna.
Én nem bírtam kivárni, hogy eltűnjön, így nem tudom,
hogy végig ott marad-e egy kétórás krimi alatt.

 

MinDig TV matricával rendelkezik a termék, ami garancia a vásárlók számára. Előnye még, hogy nem csak a távirányítóról – ezen érthetetlen módon bal oldalt helyezték el az előre és jobb oldalt a visszacsévélés gombokat –, hanem homlokzati kezelőgombokkal is uralható a készülék menüje. A Conax dekóder és a felvételi lehetőség elég jó extrák az árban, de ha szobaantennához keresünk vevőegységet, akkor inkább próbálkozzunk egy másik modellel.

 

 

 

1 komment

Címkék: hd vevő tuner hdmi alcor mpeg 4 dvb t vevőegység

Triax TR 500H, ami igen kezelhető

2010.02.25. 16:18 :: ZimiOmega

Nem nagy tudású, de kezdők által is kezelhető DVB-T beltéri, főleg régi tévékhez bírom elképzelni.

 

 

Szögletes, de eléggé csinos darab a Triax TR 500H, rendelkezik MinDig TV matricával. 30 000 Ft körüli áron vesztegetik, amin nem keveset enyhít az előlapon alig észrevehető, de meghatározó Conax dekóder modul. Akik imádják a HírTV-t vagy az ATV-t, azok ennek igen örülnek majd, hiszen csak elő kell fizetni a Terra+ kártyára és lehet kódolt adásokat nézni. Állítólag országszerte nagy az igény erre a két csatornára, de én azért hadd várjam már meg a TV3-at. :)

 

 

A hátoldalon a kötelező HDMI mellett két SCART csatlakozó is helyet kapott, egyik a régebbi tévékészülékekhez, másik mondjuk egy VHS vagy DVD felvevőhöz csatlakoztatandó, utóbbiakkal megoldható a DVB-T adás rögzítése. Magyarán egy jó öreg vidéki Nokia TV-s GOLDSTAR videomagnós környezetbe kiválóan be lehet ékelni a Triaxot.

 

Itt szúrom be, hogy lehet kapni akár 6000 forintért is használt S-VHS magnót, ami S-VHS vagy fúrt VHS kazettával ugyanolyan jó képet ad, mint a DVD felvevő, csak itt a játékidő nem egy óra, hanem 3 és nincsenek MPEG blokkok. Nem mindegy. Van pár eladó stúdió minőségű, bontatlan S-VHS kazettám, ha valakinek kellene.

 

USB meghajtót nem csatlakoztathatunk a készülékhez, hogy natív kódolással rögzítsük a műsort, e téren a feltörekvő médialejátszós set top boxoktól elmarad a cucc, tényleg csak tévézni lehet vele.

 

 

 

Gond nélkül és egy perc alatt betekerte az adókat a Triax TR 500H, ahogy az el is várható, beleértve a HD adásokat is. Érzékenysége jó, 5 Volt antenna rátáplálásra is képes (persze erősítős szobaantennánál ezt nem kell bekapcsolni). Nagyon barátságos a honosított képernyőmenü és az indítóvarázsló, rögtön a magyar nyelvet kínálja alapbeállításként. A távirányító kissé szokatlan, de használható és a menürendszer az egyik legkönnyebben kezelhető azok közül, amiket eddig láttam. Egyetlen jelentős hiányossága, hogy a Teletext néhány magyar ékezetes karaktert tévesen jelenít meg, de még így is olvasható maradt a szöveg.

 

 

Ideális a TR-500H olyan helyekre is, ahol marad a régi tévé és akár videó felvevő és egyszerűen térnének át DVB-T rendszerre és kell az a két kódolt adó. Ha igaz, amit ígértek a legutóbbi AH sajtón, akkor jövő év végére jócskán lemennek a set top box árak, de jelenleg ez a 30 000 Ft a dekóderes beltéri egységek ára alsó hangon.

 

Szólj hozzá!

Panasonic DMR-EX795 teszt

2010.02.16. 00:19 :: ZimiOmega

Egy full extrás DVD felvevő a DMR-EX795, de mindent azért nem tudhat ez sem.

 

Nem ma kezdték a Panasonicnál a DVD felvevők tervezését, így aztán a DMR-EX795 szinte minden jót örökölt, amit csak ezen a téren lehet. A csinos fekete asztali készülék alapvetően egy minőségi DVD felvevő, 250 gigabájtos merevlemezzel és persze mindenevő DVD íróval, ami az összes írható és újraírható DVD formátumot olvassa és írja is.

 

 

 

A hátoldalon a kimenetek bőséggel állnak rendelkezésre, ahogy más modelleknél is, van itt Scart és HDMI is. A megfelelő kimeneteken 1080p-re szépen felskálázva jelennek meg a standard felbontású tartalmak is. Megkapunk mindent, amit egy jó DVD felvevőtől várhatunk, bőséges merevlemez kapacitás, jó minőségű képjavító áramköröket, megfelelő újraírható médián (én DVD-RAM-mal próbáltam) gyors vágást, csúsztatott lejátszást (Time Slip). Az időzített felvételeket és minden egyebet csinos magyar nyelvű menün és kézreálló távirányítón állíthatjuk be (Viera Link is van). Az óra állását nem csak kézzel adhatjuk meg, eljön az analóg adásból (ha szórják vele az időkódot is) és persze DVB-T-n is. Analóg felvételeink LP módban is 500 sort tartalmaznak, így maradnak részletek is bőven.

 

 

Az előlapi lehajtható ajtó mögött megtaláljuk a mini FireWire csatlakozást DV kamerákhoz és itt egy USB aljzat is, jobbára flash meghajtók számára. Az USB-ről vagy ISO adatlemezről kapható DivX lejátszásra is a készülék, szerencsére nem csak szigorúan DivX, hanem Xvid mozikat is sikerült kifogástalanul lejátszani. Az SRT feliratok tökéletes magyarsággal jelennek meg, beleértve a dupla hosszú ékezeteket is. Lehet még MP3 és WMA zenéket és JPEG képeket is lejátszani (aláfestő zenével is), de a ma oly népszerű MKV konténert nem képes (illetve nyilván nem is hajlandó) kezelni a rendszer.

 

 

Persze most a legérdekesebb a DVB-T formátum, ez a modell az analóg tévéadások mellett a hazai digitális földfelszíni csatornákat is kifogástalanul veszi. Első utam a HD 1080i-ben leadott M1, M2 és Duna TV csatornákhoz vezetett, hogy lám, mit fog csinálni a Full HD MPEG-4 AVC-vel a készülék. Szépen leadja, ám a kedvünkért nem szakít a DVD alapokkal és a felvételek standard PAL felbontásban (720×576 képpont), MPEG-2 kódolással kerülnek a merevlemezre illetve DVD-re, a szokásos XP, SP, LP vagy EP módok valamelyikében.

 

 

Igen jól néz kis, jól is működik, de nem lép ki a szerepéből a Panasonic DMR-EX795, ami kb. 110 ezerért beszerezhető. Marad DVD felvevő, standard PAL felvételekkel, hogy az ingyen fogható HD adásokat natív vormátumban vehessük fel, ahhoz bizony Blu-ray rekorderbe kell majd beruháznunk. Vagy egyszerűen veszünk egy 8000 forintos USB sticket a pécéhez... :)

 

1 komment

Címkék: video dvd hd panasonic merevlemez recorder felvevő 1080p dvb t rekorder dmr ex795 dvd ram mpeg 2

Nálatok jó már a DVB-T szobaantenna?

2010.02.13. 23:10 :: ZimiOmega

Jelerősség emelés volt, talán beltéri antennával is megy már a MinDig TV. Legalábbis ezt gondoltam, de nekem nem egészen jött be. És másoknak?

 

Tudtam én, hogy nem lakok valami jó helyen, de menjünk csak sorjában. Eddig tetőantennával sikerült használható DVB-T jelet fognom, és mivel egy régi antennáról volt szó, időnként még ezzel is problémák adódtak gyengébb eszközökön. Most, hogy a sugárzás jelerősségét felemelték 40 kW-ra (ERP) úgy tűnik, hogy megszűntek a vételi gondok, legalábbis az éppen nálam állomásozó Panasonic DMR-EX795-ös DVB-T kompatibilis, merevlemezes DVD felvevő gyönyörűen vette az adást minden csatornán.

 

Egyből vérszemet kaptam és előkerestem a 2008. decemberrel sutba vágott erősítős beltéri UHF antennát. Most kiderül, hogy mennyire segített a vételen a 4-6-szoros jelerősség növelés. Hát, itt Pesterzsébeten takarja ez-az a rálátást az budai adóra, a Száva utca pedig egy tűzfal miatt teljesen kiesik, de azért valami dereng. Az ablak mellett egyensúlyozva a kis készüléket bejött az M1, M2 HD, de a többi csatorna nem. Ha variáltam kicsit a pozícióval, akkor a TV2, RTL és Euro News jött, de akkor meg a többi nem. Persze azelőtt ugyanezzel az antennával még az adókat sem találtam meg, ahhoz képest most nagyon jó eredményt értem el.

 

Bocs, kölcsön is adtam egy igen kedves ismerősömnek, az antennát, hogy ő is kipróbálhassa, csak éppen lefotózni felejtettem el. Valami ehhez hasonló erősítős UHF antenna volt, a kör modul nélkül. Nem márkás, három-négyezer forintért vettem egy barkácsáruházban. A teleszkópok kihúzása javított a vételen.

 

Én így is örülök a stabilabb vételnek, de remélem sokan jártak jobban nálam és eleve megússzák a tetőantennás hercehurcát és kiadást. Ha lenne olyan, aki Budapesten és környékén a jelerősség emelése óta sikerrel tévézett azelőtt halott pozíciókból, örülnék, hogyha jelezné kommentben vagy e-mailben (zimiomega kukac gmail.com). Ezzel bátoríthatná a környéken lakókat és akik eddig sikertelenül próbálkoztak most adhatnak egy új esélyt a DVB-T-nek.

 

Megjegyzem csak úgy rosszmájúlag, hogy nem értem, az illetékesek hogyan gondolták ki ezt az egészet. Csináltak egy tervet, hogy majd reklámozzuk, sokan kipróbálják, na de majd az éles adás kezdetekor (ez volt 2008. decemberben) jól frekvenciasávot váltunk és töredék adóenergiával sugározunk pont a fővárosban? Így legalább mindenki mondhatja majd, hogy hja, ez se jó semmire? Ha ez volt a cél, akkor bejött, mert igen sok ember próbálkozott az USB tunerekhez mellékelt botantennával, aztán jó néhányan beltérivel is, de az ember azért meggondolja a tetőantenna szerelését. Ezért aztán legyintettek az egészre és elkönyvelték, hogy ez egy kaki. Persze, ha az előfizetéses rendszerben szolgáltató kábeltévés társaságokat nézzük, akkor nekik ez nagyon jó, utálják csak meg a DVB-T-t a népek és fizessenek az átállás lezártáig. Meg utána is, ha sikerült végleg megbélyegezni a dolgot. Reméljük hogy ez azért nem jött össze és sokan adnak egy második esélyt egy akár kölcsönkért szobaantennának. (És ugye megírják, hogy sikerült-e, ugye?)

 

 

 

18 komment

Címkék: dvd panasonic digitális antenna felvevő dvb t tetőantenna rekorder botantenna

süti beállítások módosítása